Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) se se začátkem letních prázdnin zaměřila na přístup pražských restaurací k zahraničním turistům; ze 43 kontrolovaných zařízení odhalila porušení v každé čtvrté restauraci. V pizzerii Mystic Café pod Pražským hradem tak inspektoři např. zjistili, že obsluha účtovala cizincům 15 procent z ceny navíc, v Malostranské besedě odhalili pivo načepované pod míru.
Razie ČOI v centru Prahy. Kde berou turisty na hůl?
Nejčastějším porušením bylo podle inspektorů nedodržení deklarované hmotnosti (v 5 případech). Ve třech případech byli inspektoři seznámeni s jinou cenou, než byla cena skutečná, a ve dvou případech jim byla kontrolní konzumace nesprávně účtována, jako v případě pizzerie Mystic Café.
V Mystic Café nás vzali na hůl, shodují se turisté
„Jelikož nám zahraniční návštěvník zaslal účet, kde toto (vyšší účtování cizincům) bylo uvedeno, měli jsme se čeho chytit a naše kontrola to potvrdila,“ uvedl ředitel České obchodní inspekce Ivan Kruliš.
Obsluha dražší služby pro zahraniční turisty vysvětlovala jako přirážku za spokojenost zákazníka, která se účtuje, pouze pokud s ní host souhlasí. Během kontroly se však nová číšnice na souhlas neptala a majitelka restaurace celou kontrolu zpochybňuje tím, že inspektoři předstírali opilost. „Tady není co řešit, tady se nic nestalo,“ podotkla.
Na pizzerii si přitom turisté stěžují už dlouho. Mezinárodní turistický server TripAdvisor.com, kde si cestovatelé sdělují vlastní zážitky a doporučení, dokumentuje stížnosti hostů už z roku 2009. Ti zdejší jídlo označují jako „nejhorší a neodpornější, které v Praze jedli“ a varují před tím, že obsluha k účtu přidává až 20 % marži. „Objednali jsme si dvě polévky, dvě vody a snědli chipsy, které byly na stole, a naúčtovali nám 32 euro,“ varuje další turisty cestovatelka z Irska.
Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová: „Česká obchodní inspekce může za porušení zákona uložit sankci, horší ovšem je ostuda, kterou máme jako ČR v zahraničí.“
Turista, který večeřel v Mystic Café: „Jsem turista z cizí země a nerozumím, takže se pořádně nemůžu bránit. Zítra odjíždíme a do Prahy se už radši nikdy nevrátíme.“
V Malostranské besedě čepovali pod míru
ČOI obdržela i podnět ke kontrole pivnice v Malostranské besedě na Malostranském náměstí. Zahraniční turista si stěžoval, že dostal pivo načepované pod míru. Inspektoři v přítomnosti obsluhy pivo dolili vodou a zjistili, kolik chybělo. V jednom případě se jednalo o 7 a ve druhém o 18 mililitrů.
Podle představenstva Besedy se však špatné míře dá často jen těžko zabránit. „Pivo je živý organismus, který lze načepovat někdy lépe a někdy hůře, a k těm odchylkám, ke kterým došlo, to se asi může stát,“ uvedl člen představenstva Malostranské besedy Martin Pánek.