Objem hypoték v září meziročně vzrostl o devadesát procent

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o devadesát procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Proti srpnu objem hypoték klesl o 3,5 procenta. Z meziročního pohledu se projevil vliv nižší srovnávací základny, kdy se data srovnávají s velmi slabým zářím minulého roku. „České domácnosti reagují pozitivně na mírný pokles úrokových sazeb a vnímají i meziročně nižší ceny nemovitostí a jejich širší nabídku. Na rostoucí poptávce klientů po úvěrech na bydlení se také příznivě projevuje i zklidnění ekonomického prostředí a odložená poptávka po nemovitostech,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 11,3 miliardy korun po srpnových 11,5 miliardách. Objem interně či z jiné instituce refinancovaných úvěrů činil 2,3 miliardy korun proti 2,6 miliardám o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték se v září také mírně snížil na 3500, zůstal ale nad průměrným měsíčním počtem letošního roku, který přesahuje tři tisíce.

Vzrostl podíl hypoték na jednopokojové byty

„Pozorujeme mírný růst hypoték čerpaných na malometrážní byty. Aktuálně byty 1+kk a 2+kk představují zhruba dvě třetiny z bytů, na něž naši klienti čerpají nové hypotéky. Specificky pozorujeme růst zájmu zejména o byty 1+kk, které ještě před pěti lety tvořily zhruba pětinu z nových hypoték, zatímco dnes je již zhruba každá třetí nová hypotéka poskytnuta právě na byty 1+kk,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů zůstává nejnižší od loňského července. Přesto sazby zůstávají mezi nejvyššími za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách. Nabídkové sazby v posledních měsících také mírně klesají, stále se však drží v průměru mírně nad šestiprocentní hranicí, kde se pohybují více než rok.

Průměrná hypotéka přesahuje výši tří milionů korun

„Průměrná hypoteční sazba postupně mírně klesá s ohledem na letošní velmi rozkolísané tržní úrokové sazby, které jsou pro hypoteční sazby klíčové. I přes předpokládané snižování sazeb ze strany České národní banky v průběhu příštího roku v rozsahu několika procentních bodů budou sazby u hypoték klesat podstatně pomaleji, protože se odvíjí od dlouhodobějších sazeb na trhu,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Průměrná hypotéka v září pokračovala v mírném růstu a dostala se na nejvyšší hodnotu od loňského dubna, kdy činila 3,18 milionu korun. Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu korun. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku, kdy byla 2,83 milionu korun. Od té doby se postupně zvyšuje.