Maďarský MOL si zvolil do představenstva šéfa ČEZu

Praha – Valná hromada maďarského ropného gigantu MOL dnes zvolila do svého představenstva šéfa ČEZu Martina Romana. Obě firmy spolupracují od roku 2007, kdy se MOL bránil převzetí rakouskou rafinerskou firmou OMV. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže chce MOL využít především Romanových zkušeností s energetikou ve střední a východní Evropě.

Valná hromada MOL zvolila Romana společně s dalšími dvěma novými členy představenstva, kterými jsou šéf maďarské Obchodní a průmyslové komory László Parragh a bývalý guvernér maďarské centrální banky a poradce šéfa strany Fidesz Zsigmond Járai. Ti nahradí současné členy Lászlóa Akara, Miklóse Kamaráse a Ernőho Kemenese.

ČEZ, který je v současné době největší středoevropskou elektrárenskou společností, v minulosti koupil 7,7 milionu akcií MOL za 11 miliard korun. Obě energetické firmy také založily společný podnik pro investice do plynových elektráren. MOL svou podnikatelskou činnost zaměřuje na území střední a východní Evropy. Pro oblast zpracování ropy a výroby ropných produktů poskytuje skupina MOL projektové, inženýrské a investiční služby, avšak výlučně mimo území Česka.