Levnější mobilní data do konce roku? Sobotka je optimistou

Pokud projde navrhovaná novela zákona o elektronických komunikacích, mohli by se lidé v Česku ještě do konce roku dočkat levnějších mobilních dat. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka v diskuzním pořadu Partie. Zákon jednak zvyšuje pokuty pro mobilní operátory, navíc zrychluje přenositelnost čísel mezi operátory. Lidé by tak rychleji mohli reagovat na výhodnější nabídku konkurence.

Podle ministerského předsedy v poskytování mobilních dat neexistuje tvrdá konkurence, zvažuje proto rovněž dražbu volné frekvence novému, čtvrtému operátorovi.

Sobotkova slova potvrzoval v Otázkách Václava Moravce také předseda rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák: „Když se podíváte do segmentu firem, je tam vidět, že mezi sebou operátoři zuřivě soutěží, ale u domácností to připomíná spíše líný rybník.“ Podle něj jsou domácnosti uvězněny v dlouhodobých smlouvách a na alternativní nabídky tak nemohou reagovat. 

„Operátoři někdy nastavovali smluvní podmínky takové, že výpovědní doba byla poměrně dlouhá. Podle asociace ochrany spotřebitelů to někdy bylo až 40 dnů,“ upozorňoval tento týden ředitel odboru elektronických komunikací ministerstva průmyslu Luděk Schneider.

Pokud projde zmiňovaná novela, tato lhůta se zkrátí na deset dní. Mohla by ovšem být i kratší: „Přenositelnost čísla je techniky možná během čtyř dnů, což jsme navrhovali my i ČTÚ. Operátoři chtěli minimálně 14 dnů. Kompromisem je 10denní lhůta,“ uvedl právní poradce časopisu dTest Milan Borovička.

Otázky Václava Moravce: Panuje u nás na trhu mobilních dat dostatečná konkurence? (zdroj: ČT24)

Podle Jaromíra Nováka z ČTÚ by se kratší lhůta mohla dostat do nového zákona, který se bude připravovat. „V rámci komplexních změn by se mohly zavést i podmínky, které platí například v energetice. Když zákazník přechází k jinému operátorovi, ten za něj řeší všechny náležitosti a případně mě upozorní: musíš vyrovnat ještě to a to,“ dodal Novák.

Vstup nového operátora by mohl přinést vyšší konkurenci

Surfování po internetu z mobilu je u nás podle finské společnosti Rewheel šesté nejdražší v Evropě. Česká vláda teď tlačí na Český telekomunikační úřad, aby zajistil konkurenční prostředí, a ceny se tak snížily.

„I když se to přepočítá z hlediska podílu výdajů na mobilní data na výdajích domácnosti, patříme mezi čtyři země Evropské unie, které mají ceny nejvyšší,“ upozorňoval už dříve Sobotka (ČSSD). 

Ceny mobilního internetu v Evropě
Zdroj: ČT24

Řešením by tak mohl být vstup nového operátora, čímž by se zvýšila konkurence na trhu. Příkladem, kdy příchod nového operátora významně zlevnil ceny na telekomunikačním trhu, je podle premiéra sousední Polsko.

Po přechodu na nový televizní standard se uvolní frekvence pro mobilní komunikaci

Nového operátora by vláda chtěla na trh pustit v souvislosti s přechodem na nový standard televizního vysílání DVB-T2, ke kterému má dojít po roce 2020. V souvislosti s tím se bude dražit uvolněná frekvence 700 MHz.

Jak ale v Otázkách upozorňoval náměstek ministerstva průmyslu Lubomír Bokštefl, dražba frekvence bude možná dříve: až bude legislativně jasné, že se daná frekvence uvolní.

Šéfredaktor specializovaného webu MobilMania.cz Filip Kůžel ovšem varoval před přílišným optimismem: „Příchod čtvrtého operátora je mantra, která se tady omílá už několik let. Otázka je, jestli firma opravdu vyhodnotí podmínky na českém trhu tak, že budou atraktivní pro obrovské investice, které příchod nového operátora představuje.“

Zvyšují se maximální pokuty, ale procenta z obratu v zákoně chybí

Novela zákona o elektronických službách také zvyšuje maximální pokuty, které může operátorům uložit Český telekomunikační úřad. Místo současných 20 milionů korun by to bylo 50 milionů. Pro úřad by tak bylo podle premiéra snazší ukládat vyšší pokuty bez obav z toho, že mu soud nařízené pokuty zruší.

Doposud totiž měli úředníci problém ukládat pokuty v horní části uvedeného rozsahu, pokud pochybení operátorů nebylo stoprocentní. Při zvýšení pokuty na 50 milionů ale bude nynější dvacetimilionová sankce v dolní polovině zákonného rozsahu, dodal předseda vlády.

Lepší něco než nic. Náš původní návrh byla možnost stanovit pokutu procentem z obratu.
Jaromír Novák
předseda Rady ČTÚ

Jenže Český telekomunikační úřad chtěl být ještě přísnější a navrhoval, aby byla v zákoně možnost stanovit pokutu procentem z obratu. I 50milionová pokuta je totiž pro operátory ve srovnání s jejich zisky malou sankcí. „Tady je ČTÚ mezi ostatními regulátory trochu popelkou, protože třeba ÚOHS nebo ERÚ takové pokuty udělovat mohou,“ kritizoval v Otázkách Jaromír Novák z ČTÚ.

Ministr Mládek čelí kvůli operátorům kritice

Opoziční ODS Mládka kritizuje, že hraje o zisky operátorů. Podobně Mládka v pondělí kritizoval i ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého ministr už tři roky věrně pomáhá a slouží svým „kámošům“ u operátorů.

Ministr Mládek ale podobné výtky odmítá s tím, že jeho resort přímý vliv na fungování trhu operátorů nemá. ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle něj nebyly schopny zabránit tomu, že operátoři poskytují nejlevnější balíčky firmám a podnikatelům.

Senátorka Alena Dernerová zase v Otázkách upozorňovala, že chtěla postavení spotřebitelů ve vztahu k operátorům zlepšit už loni. Chtěla totiž opravit poslanecký návrh zákona z roku 2014, podle kterého může například operátor změnit smlouvu, ale zákazník se to nemusí ani dozvědět. Tento zákon prošel i přes hlasité protesty ČTÚ. 

Podle Dernerové nejdříve ministr průmyslu Jan Mládek navrhované změny chválil, v Otázkách ukazovala originál dopisu podepsaného ministrem, ve kterém mimo jiné stojí: „Vámi navržená úprava reaguje dle mého názoru dostatečným způsobem na současný stav zákona. (…) Úprava se mi jeví jako prospěšná a předloženému senátnímu návrhu tímto mohu dát svou podporu.“ 

Dopis ministra Jana Mládka
Zdroj: ČT24

Jenomže po týdnu nebo dvou Mládek svůj souhlas odvolal. „Bylo mi řečeno, že to podepsal omylem,“ kritizovala v Otázkách senátorka. Když svůj návrh předem konzultovala, ozývaly se navíc ze sněmovny hlasy, zda budou s navrhovanými změnami souhlasit operátoři.