Kartel OPEC a jeho spojenci se dohodli, že od srpna budou těžit více ropy

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem od srpna zmírní dříve dohodnuté snížení těžby ropy, protože světová ekonomika začíná pomalu oživovat z útlumu způsobeného pandemií nemoci covid-19. Uvedl to ve středu podle agentury Reuters saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán.

Skupina OPEC+ se omezováním dodávek ropy na trh snažila od května zvýšit její cenu. Ta se již v důsledku těžebních restrikcí a postupného uvolňování opatření proti šíření koronaviru vrátila nad 40 dolarů za barel poté, co se v dubnu propadla pod 16 dolarů za barel, tedy na nejnižší úroveň za 21 let.

Proto se nyní země dohodly, že budou od srpna těžit více.  

  • Skupina OPEC+ sníží od srpna do konce roku těžbu oficiálně o 7,7 milionu barelů denně. Podle dokumentu, ke kterému získala přístup agentura Reuters, by měl ale v srpnu a září skutečný rozsah snížení těžby činit zhruba 8,54 milionu barelů denně.
  • Od května přitom skupina snížila těžbu o 9,7 milionu barelů denně, což odpovídalo zhruba deseti procentům globálních dodávek ropy. 

Ceny ropy ve středu stoupaly a to kvůli překvapivě prudkému poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Jejich růst nicméně brzdí právě chystané zvýšení těžby ze strany zemí OPEC+. 

Severomořská ropa Brent si kolem 19:30 středoevropského letního času připisovala zhruba 1,9 procenta na 43,73 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst 2,1 procenta na 41,14 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 7,5 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles o 2,1 milionu barelů.