Kameny a slzný plyn. V Aténách protestovali farmáři

Atény jsou centrem dalších zemědělských demonstrací. Farmáři zatím údajně házeli kameny na budovu ministerstva zemědělství, policisté proti nim použili slzný plyn. Do protestu se zapojili i zemědělci s traktory, blokovali například přístup k aténskému letišti.

Zemědělci již třetím týdnem blokují některé důležité silniční tahy v Řecku. V pátek se sjeli do Atén, aby vyjádřili rozhořčení nad důchodovou reformou. K hlavnímu střetu v pátek došlo u ministerstva zemědělství. „Zemědělci se pokusili vytlačit policii z vchodu do ministerstva. Policie použila slzný plyn, aby je zastavila,“ uvedl šéf místní policejní jednotky.

Podle něj se asi osm set farmářů z Kréty, největšího ostrova Řecka, posmívalo policistům u vchodu do ministerstva a házelo na ně kameny, jimiž byla rozbita okna.

Reforma se dotkne hlavně aktivního obyvatelstva, jež si má připlácet na sociální pojištění a přitom očekávat nižší penze. Zemědělce znepokojuje i snaha vlády podstatně snížit dotace do zemědělství.

Před týdnem zasáhla Řecko generální stávka, vláda ale čeká návrat k růstu ekonomiky

Ke generální stávce došlo v Řecku první únorový čtvrtek. Tehdy byly zrušeny lety, zastavily se trajekty a veřejná doprava, byly uzavřeny školy, soudy i lékárny a v nemocnicích zůstal jen nezbytný personál pro nouzové případy. Pochodu v centru Atén se zúčastnilo asi 20 tisíc stoupenců odborů, dalších 10 tisíc osob včetně okolo tisícovky právníků se účastnilo dalších demonstrací. Už koncem ledna vyjeli na silnice farmáři s přibližně dvaceti tisíci traktory, kteří se snažili ochromit dopravu.

Řecká ekonomika se nadále potýká s negativními dopady úsporné rozpočtové politiky a opatření omezujících pohyb kapitálu. Poslední výsledky ekonomického výkonu Řecka však ukazují, že mezičtvrtletní pokles HDP ve čtvrtém kvartálu 2015 zpomalil na 0,6 procenta z 1,4 procenta v předcházejících třech měsících. Řecká vláda letos očekává obnovení hospodářského růstu, a to až na 1,5 procenta.