Italská vláda skupuje koláče parmezánu, aby pomohla výrobcům

Salsomaggiore Terme - Světové ekonomiky sanují banky nebo automobilky. Italové skupují sýr, aby připravili bohatšího ježíška tradičním regionálním výrobcům. Ti trpí celosvětovým poklesem poptávky po jejich produkci a jsou nuceni jít s cenou mnohdy až pod náklady. Italská vláda tak připravila sýrařům z okolí Parmy "bailout" v podobě odkupu 200 tisíce kol jejich výrobků za "férovou cenu" a rozdá je potřebným. Celkový rozpočet na nákup sýra vláda spočítala na 50 milionů eur. Sýry rozdá potřebným pomocí charitních fondů Evropské unie.

„Odvětví teď prožívá tragické časy,“ lamentuje Marco Iemni, který vyrábí tradiční tvrdý sýr už 30 let. „Dokud se celá ekonomika nepostaví na nohy, budu muset zavřít,“ běduje. Letos prodal 15 tisíc bochníků sýra po 35 kilogramech za 4 miliony eur. Kilogram si cenil na 7,4 eur, když jeho výroba ho stála 8.

Proti vládní intervenci se logicky začala ozývat konkurence, třeba ti, kteří vyrábí mozzarelu. „Nikdy jsme ze státní kasy nedostaly ani euro,“ zlobí se Vincenzo Oliviero. „A taky jsme měli problémy,“ přidává. Ty se na výrobce mozzarely začali lepit od odpadkové krize v Neapoli a následně vrcholily diskreditací v Evropě, když se u některých objevily toxické látky.

Takovéto přímé dotování soukromých podniků státem se principielně nelíbí Evropské unii, už ale vstup vlády do aerolinek Alitalia ukázal, že Italové zřejmě vědí, jak unijní úředníky ošálit. „Není rozdíl v tom, jestli pomůžete bance nebo sýrařům,“ argumentuje ministr zemědělství Itálie Luca Zyka.

Oborová sdružení výrobců parmezánu obhajují pomoc pro ně tím, že jsou jen malovýrobci. V kraji Emilia Romagna je jich rozeseto 430 a jako malé rodinné firmičky nemají dobrou vyjednávací pozici s obchodními řetězci.

Načítání...