Exportéři měli loni rekordní rok. Dovoz však rostl víc než vývoz

Export tuzemských firem loni dosáhl nového rekordu (zdroj: ČT24)

Přebytek obchodní bilance v národním pojetí za loňský rok činil 152,6 miliardy korun, uvedl Český statistický úřad. Výsledek je meziročně o 11,1 miliardy horší. V porovnání s rokem 2016 se zvýšil vývoz o 5,6 procenta a dovoz o 6,3 procenta. V přeshraničním pojetí i tak ale dosáhli exportéři rekordního výsledku 4,2 bilionu korun.

„Za celý loňský rok dosáhnul zahraniční obchod nižšího přebytku než v loňském roce, když kladná bilance dosáhla necelých 155 miliard korun, zatímco v rekordním roce 2016 to bylo necelých 164 miliard korun. I tak se ale jedná o velmi dobrý výsledek. Exportérům se dařilo, ale bilanci snižovaly vysoké dovozy z titulu silné spotřeby i investic,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Vývoz a dovoz do EU a na další trhy v roce 2017
Zdroj: ČSÚ

„Nižší hodnota ve srovnání s rokem 2016 je částečně způsobena vývojem cen ropy. Bilance s ropou a zemním plynem se totiž v roce 2017 dostala do deficitu 118 miliard ve srovnání s nižším deficitem roku 2016 ve výši 78 miliard korun. Růst cen ropy v minulém roce tak vedl k vyššími deficitu v kategorii ropa a zemní plyn, a stojí tak za snížením celkového přebytku zahraničního obchodu v roce 2017,“ tvrdí hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

  • Přeshraniční statistika zahraničního obchodu nerozlišuje, jestli se obchodní vztahy týkají rezidentů či nerezidentů. Vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice České republiky.
  • Národní pojetí reprezentuje reálný zahraniční obchod, tedy obchod, při kterém spolu obchodují zástupci domácí ekonomiky (rezidenti) se zástupci zahraničí (nerezidenti).

Zásadní vliv na vývoz má export motorových vozidel, jeho podíl za rok 2017 dosáhl 28,6 procenta. „Tento podíl se postupně zvyšuje, v roce 2014 činil 22,8 procenta, v roce 2011 pak ,pouhých‘ 20 procent,“ uvedl Seidler.

Události: České firmy rekordně vyvážely (zdroj: ČT24)

V prosinci klesá exportní aktivita

V samotném prosinci 2017 dosáhl zahraniční obchod schodku, a to 2,2 miliardy korun. „Pro trh to bylo příjemné překvapení. Počítalo se s více než šestimiliardovým schodkem. I tak se znovu projevilo, že v závěru posledních let končí vždy obchodní bilance v minusu,“ uvedl analytik Next Finance Jiří Cihlář.

„Vlivem svátků a dovolených klesá výroba a tím i exportní aktivita,“ podotkl Zeisel. „V prosinci zahraničnímu obchodu pomáhaly hlavě vývozy aut. To potvrzují i statistiky sdružení výrobců automobilů. Přidávají se i vývozy strojů a zařízení, které jsou podporovány větší chutí investovat nejenom doma, ale i v zahraničí,“ dodal.

Obchodní bilance zboží v národním pojetí s vybranými zeměmi v roce 2017
Zdroj: ČSÚ

Negativní vliv na prosincové výsledky zahraničního obchodu mělo prohloubení deficitu s kovy, koksem a rafinovanými ropnými produkty. Horší byla také bilance v oblasti zemědělských produktů.

„Česká republika má příznivou bilanci zahraničního obchodu se státy Evropské unie. Jen v prosinci loňského roku jsme na tomto trhu dosáhli přebytku 35,9 miliardy korun. Oproti tomu se státy mimo EU jsme dosáhli schodku 36,4 miliardy korun,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle něj jsou české výrobky v EU konkurenceschopné i při posilování koruny vůči euru.

Závislost české ekonomiky na evropském trhu je nicméně příliš silná, upozorňuje. „Do budoucna bychom měli více diverzifikovat náš zahraniční obchod, tak abychom byli odolnější v případě propuknutí lokálních hospodářských krizí,“ řekl Křeček. 

Rekordní export přesáhl čtyři biliony

V přeshraničním pojetí loni český export poprvé překonal čtyřbilionovou hranici – meziročně se zvýšil o 5,7 procenta na 4,2 bilionu korun. O pětinu vzrostl export do Číny, do Německa české podniky vyvezly o 7,3 procenta zboží více – ovšem celková hodnota vývozu do Německa činí 1,38 bilionu, zatímco u Číny je to 56 miliard.

Ekonom Zeisel: Vývozy do Číny nejsou nijak velké, ale dynamika je slušná (zdroj: ČT24)

Podíl českého exportu do EU zůstal na úrovni 83,7 procenta. Z hlavních exportních destinací se vývoz snížil pouze na Slovensko, a to o necelá dvě procenta na 324 miliard korun.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka hodnota českého vývozu dokazuje, že se exportérům v posledních letech daří získávat zakázky. Jako důležitý předpoklad pro úspěšný export vidí i podporu státu a jeho aktivní ekonomickou diplomacii.

„Vláda by proto měla nadále posilovat síť ekonomických diplomatů a zahraničních kanceláří CzechTrade. Plánovanou reformu institucionálních zahraničních zastoupení je nutné nejprve prodiskutovat s klíčovými hráči a pobavit se s nimi o možných dopadech na vývozce,“ dodal Hanák. Kabinet také podle něj musí uskutečnit reformu státních institucí, které zajišťují finanční podporu exportérů. Další vývoj exportu v letošním roce bude především spojený s ekonomickým vývojem zahraničních obchodních partnerů České republiky.