Exekutoři navrhují, že už nebudou působit od Aše až po Hrčavu

Brno - Exekutoři by měli působit jen v domovských obvodech, a nikoli v celé republice. Takzvanou místní příslušnost podpořila na dnešním mimořádném sněmu v Brně exekutorská komora. Úprava působnosti exekutorů je nicméně v kompetenci zákonodárců. O případných změnách jednají odborníci i politici.

V Česku nyní působí 158 exekutorů. Ti mají celostátní působnost. Teoreticky tak soudní exekutor z Aše může vykonávat exekuci například ve Valašském Meziříčí. Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka sice podléhají přísnému limitu, omezila je od 1. ledna novela občanského soudního řádu a exekučního řádu, i tak ale v současnosti přichází na přetřes nápad omezit působnost exekutorů regionálně. 

Podle prezidenta exekutorské komory Davida Koncze celá komora považuje téma místní příslušnosti exekutorů za důležité. Loni proto ustanovila expertní skupinu, která zpracovává argumenty k problematice místní příslušnosti a případná legislativní i technická řešení. 

I samotní exekutoři se v anketě přiklonili k možnosti působnost omezit. Pro místní příslušnost se vyslovilo 57 procent soudních exekutorů, proti teritorialitě se jich postavilo deset procent, zbytek se do ankety nezapojil.     

V Česku momentálně čelí exekuci skoro milion lidí a firem. Průměrná částka, kvůli které soud loni exekuci zahájil, je 80 tisíc korun.