ECM je v úpadku, obchodování s akciemi pozastaveno

Praha - Městský soud v Praze dnes poslal developerskou společnost ECM Real Estate Investments (ECM) do úpadku. Insolvenční řízení s ECM běží od dubna, dlouhodobé závazky zadlužené firmy činí 165,9 milionu eur, tedy 4,1 miliardy korun. Za velkou částí dluhu stojí závazky z vydaných dluhopisů. Firma je v Česku známá hlavně projekty výškových budov na pražské Pankráci. Pražská burza navíc od středy obchodování s akciemi ECM pozastavuje.

Pražský městský soud dnes zároveň jmenoval insolvenčním správcem ECM Ivo Halu. Nynější správce se v poslední době v médiích objevoval jako právník spojený s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem, který je oficiálně zaměstnancem Halovy advokátní kanceláře.

Pražská burza pozastavuje obchodování s akciemi ECM

mluvčí BCPP Jiří Kovařík

„Obchodování budeme pozastavovat na dobu neurčitou. Bude se to týkat všech investičních nástrojů, které tu ECM má, což kromě akcií jsou i dvě emise dluhopisů a dvě emise warrantů. V podobné situaci v posledních letech žádná společnost nebyla.“

Burza cenných papírů v Praze od středy pozastavuje na neurčito obchodování s akciemi developera a dalšími cennými papíry s ním spjatými. Jak sdělil mluvčí burzy Jiří Kovařík, důvodem je právě vyhlášení úpadku firmy.

Na zprávu o úpadku odpoledne reagovaly akcie ECM pádem až o 20 procent na 30,4 koruny za akcii. Na vrcholu zájmu investorů byly akcie ECM v roce 2007. Tehdy se jejich hodnota pohybovala až kolem 2000 korun.

Věřitelé mají měsíc na přihlášení pohledávky

Věřitelé ECM, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, na to nyní mají 30 dnů. Dne 20. července se pak bude konat přezkum přihlášených pohledávek. Ve stejný den se po přezkumu pohledávek uskuteční první schůze věřitelů. Seznam přihlášených pohledávek má insolvenční správce soudu předložit nejpozději do 5. července.

Společnost Astin Capital Management přihlásila dosud rekordní pohledávku ve výši 3,1 miliardy korun. Ta podle dokumentů v insolvenčním rejstříku zastupuje vlastníky dluhopisů ECM vydaných v eurech. Z celkové pohledávky zamýšlí Astin Capital Management vykonávat práva k pohledávkám ve výši 2,5 miliardy korun. Mezi největší držitele eurových dluhopisů patří společnost Maple Leaf Capital.

V dubnu stála na začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM Česká spořitelna. Celková výše pohledávek této banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se k insolvenčnímu řízení připojila také Volksbank CZ a společnost Glancus Investments. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments ale pro ECM navrhuje konkurz.

Developer už podal návrh na vytvoření prozatímního věřitelského výboru. Současně však přiznal, že nemá od firem a bank zmíněných v návrhu souhlas či mandát, aby je za členy prozatímního věřitelského výboru navrhl. Na základě dosavadní komunikace s věřiteli nicméně ECM předpokládá, že nebudou mít problém se jmenováním.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.