Do Česka přišlo po obnovení dotací prvních 9 miliard

Praha – Evropská komise (EK) poslala v srpnu do Česka 9,3 miliardy korun. Jsou to první peníze, které Česká republika dostala z Bruselu po červencovém částečném obnovení toku dotací do tuzemských programů. Na přelomu srpna a září mají podle informací ministerstva financí dorazit další zhruba dvě miliardy korun.

Od začátku letošního roku poslala EU do Česka celkem 542 milionů eur, tedy asi 13,6 miliardy korun. „Předpokládáme, že do konce roku ČR vyžádá a od EK obdrží minimálně dalších 602 milionů eur (kolem 15 miliard korun),“ uvedl Jakub Haas z ministerstva financí. Celkově tak Brusel může letos Česku proplatit kolem 29 miliard korun. Zatím Evropská komise v období 2007 až 2013 proplatila Česku včetně zálohových plateb celkem 194,5 miliardy korun.

Čerpání evropských dotací se letos v Česku výrazně zkomplikovalo. EK totiž tuzemským úřadům vytkla nedostatky s kontrolou a auditem. Od března proto ministerstvo financí nežádalo Brusel o zpětné proplácení dotací, které stát příjemcům vyplácí nejdříve z vlastního rozpočtu.

EK ve druhé polovině července oznámila, že Česko uskutečněním takzvaného akčního plánu neutěšený stav zlepšilo. „Česká republika splnila všechny požadavky, které stanovila Evropská komise v takzvaném akčním plánu. Mimo jiné posílíme nezávislost auditorů, kteří přejdou z úrovně operačních programů přímo pod ministerstvo financí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Přesto ale evropské peníze dál na začátku července neproudily do sedmi z 18 operačních programů, které spravují tuzemské úřady. Komise s nimi totiž řeší podezření na různé nesrovnalosti zvlášť. „Doufám, že urychlená náprava bude provedena i na úrovni těch regionálních operačních programů, u kterých certifikace dosud uvolněna nebyla,“ dodal Kalousek.

Celkem může Česko získat v letech 2007 až 2013 z evropských fondů téměř 800 miliard korun. Brusel ale zatím proplatil pouze 146 miliard, tedy zhruba 18 procent. Ministerstvo financí čeká, že další zhruba 2 miliardy korun přijdou na přelomu srpna a září. Aby ale zpoždění peněz z eurofondů nemělo dopad na státní rozpočet, musí jich Komise poslat mnohem víc.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)