Daň z mimořádných zisků podle Beneše nezpůsobí další zdražení elektřiny. Politici se však o dopadech přou

Události: Vliv mimořádné daně na zdražování (zdroj: ČT24)

Zavedení daně z mimořádných zisků podle ředitele skupiny ČEZ nezpůsobí další zdražení elektřiny. V souvislosti se speciální daní také odmítli zvýšení poplatků nebo úrokových sazeb šéfové České spořitelny a Komerční banky. Novou daň poslanci schválili v pátek. Rozpočtu má příští rok vynést 85 miliard korun.

Z nového šedesátiprocentního zdanění energetických společností, bank, těžařských firem nebo rafinérií chce vláda příští rok domácnostem, malým a středním firmám dotovat ceny elektřiny a plynu. „Nemám žádnou radost z toho, že jsme tuto daň museli zavést, ale je to šance, jak kompenzovat zvýšené náklady na energie,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jedním z velkých sporů, který mezi sebou ve sněmovně v pátek vládní a opoziční politici při schvalování daně z neočekávaných zisků vedli, byl její vliv na ceny bankovních poplatků nebo energií. Třeba ministr financí Stanjura tvrdí, že nová daň ceny služeb pro zákazníky nezvýší.

„Já tu obavu nemám, u energií budou zastropované ceny, pak to bude v celém řetězci vlastně regulovaná cena. Máme stanovenou koncovou zastropovanou cenu pro domácnosti, instituce, malé a střední firmy,“ uvádí Stanjura. „My jsme nastavili jako vláda zastropování cen jak na oblast energií, tak plynu, které stanoví tu horní hranici,“ doplnil vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Nedůvěra opozice

Opozice tomu ale nevěří. Hnutí ANO se obává, že třeba banky novou daň přenesou na své zákazníky. „Že na to doplatí občané, že se jim zvednou poplatky. Sdílím obavy v tom, že se může omezit objem úvěrů, že mohou stoupnout úrokové sazby,“ uvádí předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Veřejným prostorem i mezi odborníky kolují jasné signály, že by mohlo dojít ke zdražení služeb pro občany,“ myslí si i předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN) připouští, že se to může stát, ale předpokládá, že to v rámci konkurenčního boje firmy neudělají.

Zdraží banky?

Šéfové velkých českých bank, kterých se nová daň bude týkat, zatím ujišťují, že kvůli ní zdražovat nebudou. „Dneska výšku zdanění do našeho pricingu nepromítáme a nechystáme se to udělat ani v budoucnu. Snažíme se naše klienty obsluhovat za férové ceny,“ prohlašuje generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.

„V České republice je zatím velmi brzy o tom hovořit. Je tady velká konkurence mezi bankami,“ doplňuje generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Daň prý nebude ani dále zvyšovat ceny elektřiny. „V cenách elektřiny se neprojeví určitě, protože windfall tax je čistě o tom, jak se ze zisku před zdaněním stává zisk po zdanění, a co si po cestě mezitím od toho vezme stát,“ sdělil České televizi generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš. „Cena elektřiny nevzniká podle toho, že si naplánujeme zisk a podle toho počítáme cenu elektřiny,“ sděluje.

Třeba druhá největší česká energetická společnost, Sev.en Energy Pavla Tykače, ale zdražení elektřiny kvůli dani z neočekávaných zisků připouští. „Je to nesystémový a bezprecedentní krok, který lidem elektřinu nezlevní, krizi nevyřeší, a dokonce může vést k pravému opaku. Ke zdražení a budoucímu fatálnímu nedostatku české elektřiny,“ prohlašuje mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Senátoři by měli zákon zavádějící daň z mimořádných zisků projednat na přelomu listopadu a prosince. Je pravděpodobné, že vládní návrh tam díky pohodlné koaliční většině projde.