Credit Suisse napomáhala Američanům šidit daně, zaplatí miliardy

New York - Švýcarská banka Credit Suisse napomáhala daňovým únikům ve Spojených státech. Americkým úřadům za to musí zaplatit pokutu přes dvě a půl miliardy dolarů, tedy více než 50 miliard korun. K trestné činnosti se banka přiznala sama v rámci takzvané dohody o urovnání.

Druhá největší švýcarská banka pomohla víc než 22 tisícům bohatých Američanů ukrýt před daňovým úřadem necelých 12 miliard dolarů. Jména provinilých klientů ale státním orgánům předat nemusí.

Credit Suisse a praktiky jako ze „špionážního románu“

Credit Suisse měla podle dřívější zprávy vyšetřovací komise amerického Senátu dokonce vysílat do USA své bankéře lovit nové zákazníky. K získávání klientů používala i akce, jako je Švýcarský bál v New Yorku nebo golfové turnaje na Floridě. „Tyto alarmující případy nezákonných praktik bankovního sektoru patří do špionážního románu, ne do jedné z nejlepších světových bank,“ upozornil tehdy senátor John McCain.

Eric Holder, americký ministr spravedlnosti:

„Tajné offshorové účty byly vedeny pod neexistujícími jmény a nadacemi. Takové podvody trvaly desítky let. Nejméně v jednom případě pak dokonce déle než celé jedno století.“

Credit Suisse je v Americe v posledních dvaceti letech největší bankou, která vinu přiznala sama. Švýcarsko se snaží napravit ztracenou reputaci. Podobných případů se objevilo po celém světě už několik. Proto se Spojenými státy uzavřelo takzvanou dohodu o urovnání, která výměnou za informace osvobodí některé banky od trestího stíhání.

Švýcarská banka přiznala daňové úniky (zdroj: ČT24)

„V dohodě figuruje přes 100 švýcarských bank. Pokud jsme nezačali sami banku už vyšetřovat, může nám předat informace, které povedou k odhalení klientů, kteří obchází zákon a ze země vyvádí peníze. Zaplatí za to jen pokutu,“ vysvětluje náměstek amerického ministra spravedlnosti James Cole.

Credit Suisse se ústy výkonného ředitele za svá pochybení omluvila. Brady Dougan je společně s předsedou představenstva Ursem Rohnerem jediným z vedení banky, koho skandál nestál pozici. A tu si banka udrží i ve Spojených státech, kde může po zaplacení pokuty podnikat dál.

Americká prokuratura se v poslední době soustředila nejméně na desítku dalších švýcarských bank, které údajně měly bohatým Američanům pomáhat v daňových únicích. Právě proto je možné, že se seznam pokutovaných bank ještě rozroste.