Česko čelí arbitráži se švýcarskou firmou kvůli výstavbě domů

Švýcarská společnost Pawlowski AG se rozhodla zahájit s Českem u Mezinárodního rozhodčího soudu ve Washingtonu arbitráž kvůli investici do výstavby obytného projektu Benice v Praze. Mimosoudně požadovala přes 2,6 miliardy korun, ale ministerstvo financí nárok odmítlo.

Investici projektu Obytný soubor Benice údajně zmařilo zastupitelstvo hlavního města Prahy a městská část Praha-Benice. V Benicích chtěl Pawlowski postavit řadové rodinné domy, viladomy a bytové domy včetně infrastruktury a občanské vybavenosti. Změna územního plánu, která by výstavbu povolila, byla projednávána od roku 2006 a schválena byla o čtyři roky později.

Proti se ale postavila radnice v Benicích a městský soud následně rozhodl, že změna je neplatná. Důvodem byla pochybení při projednávání změny. To potvrdil i Nejvyšší správní soud. Pozemky tak byly opět určeny pro zeleň, nikoliv pro výstavbu. Ministerstvo dostalo oznámení o existenci investičního sporu mezi českou společností Projekt Sever, švýcarskou společností Pawlowski AG a švýcarským občanem Sebastianem Pawlowskim letos 4. června.

Firmy pak neúspěšně požadovaly náhradu 2,605 miliardy korun. „Po důkladném zhodnocení veškerých relevantních dokumentů ministerstvo financí nárok stěžovatelů odmítlo co do základu i výše,“ uvedl úřad.

Investor je ale přesvědčen, že zástupci ministerstva nepostupují s péčí řádného hospodáře. „Chybným rozhodováním samosprávy je poškozen i stát,“ reagovala společnost Pawlowski.

Ochrana investic je zaměřená na zneužití veřejné moci

Mezinárodní právo na ochranu investic sice podle ředitelky ministerského odboru mezinárodní právní služby Marie Talašové chrání zahraniční investory před zneužitím veřejné moci, není však v žádném případě zárukou neměnnosti právního rámce, natož pojištěním spekulativních podnikatelských záměrů. „Nárok pana Pawlowského a jím vlastněných společností je dle našeho názoru neoprávněný,“ prohlásila.

Česko v současné době čelí 12 mezinárodním arbitrážím, tedy dosud nejvyššímu počtu. Z toho sedm arbitráží souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje sedm miliard korun.