Češi začali šetřit, řada z nich i přes úspory hledá další práci

Události: Část lidí šetří a hledá další práci (zdroj: ČT24)

Kvůli vysoké inflaci začíná řada domácností šetřit. Snížit se snaží hlavně účty za elektřinu a plyn. Podle analytiků bude takových lidí přibývat. A narůstat bude zřejmě i těch,  kteří budou kvůli zvýšeným životním nákladům hledat přivýdělek. Už teď má, kromě hlavního zaměstnání, brigádu anebo druhou práci zhruba pětina Čechů. V říjnu spotřebitelské ceny meziročně stouply o 15,1 procenta. Podle ministra financí by se inflace mohla v příštích měsících znovu navýšit.

Nejvíce se Češi snaží snížit výdaje za energie, návštěvy restaurací nebo pohostinství a šetří i při nákupu potravin. 41 procent lidí pak omezilo návštěvy kulturních akcí.

Celkem 40 procent spotřebitelů sáhlo k úsporám při nákupu oblečení. Kupují ho méně nebo vybírají levnější. Třetina Čechů odkládá nákup spotřební elektroniky a velkých spotřebičů. Zatímco dřív nefungující spotřebiče vyhodili, teď se vracejí k opravářům.

Sportovní aktivity omezilo bezmála 29 procent Čechů. Naopak snižování výdajů zatím vůbec neřeší zhruba desetina lidí.  

Snižování výdajů
Zdroj: Edenred

Úspory, které dávají smysl

V domácím rozpočtu mohou i malé změny znamenat velkou úsporu. Odborníci však upozorňují, že šetřit je potřeba hlavně tam, kde to má smysl. Správně nastavené topení, menší spotřeba teplé vody a výměna žárovek. Tři drobné změny, které mohou ušetřit i tisíce korun ročně.

Právě dvě třetiny spotřeby energií českých domácností jdou na topení. „Obvykle se udává, že zvýšení nastavené teploty o jeden stupeň Celsia povede ke zvýšení spotřeby o šest procent. A podobně směrem dolů při snížení té teploty,“ dodal vedoucí oddělení Vnitřní prostředí budov UCEEB ČVUT v Praze Daniel Adamovský.

Lidé by měli také zkontrolovat, v jakém stavu je topení. Aby dobře fungovalo, musí být odvzdušněné. A nemělo by být ničím zakryté a ani by před ním neměl stát nábytek. Teplo se pak hůř dostává do místnosti. Pro snížení spotřeby je také zásadní topit správně. 

Na ohřev vody se spotřebuje až 16 procent energie. Třeba plná vana znamená i třikrát víc vody než se spotřebuje při sprchování. Záleží ale i na chování. „Ve chvíli kdy se mydlím, tak vodu vypnu, ve chvíli kdy si myju vlasy, tak vodu vypnu a používám ji jenom, když potřebuju,“ řekl vedoucí výzkumného týmu Obnovitelné zdroje energie UCEEB ČVUT v Praze Bořivoj Šourek.

Pomoct může také úsporná hlavice. Do proudu přimíchává bublinky vzduchu a tak se vody použije míň. Podle odborníků až o polovinu.

Důležité jsou i žárovky. Místo klasických je dobré podle odborníků zvolit ty úspornější. „Vyměnit jednu žárovku v bytě za LED žárovku najednou znamená, že místo 1300 korun budu platit něco pod dvě stovky za rok v tom běžném používání,“ vypočítal vedoucí výzkumného týmu Elektronické systémy a diagnostika UCEEB ČVUT v Praze Jan Včelák. Důležité proto je vyměnit žárovky tam, kde se svítí nejvíc. Typicky v kuchyni nebo obýváku.   

V ohrožení jsou i sociální služby

Zdražování dopadá také na domovy důchodců. Například zařízení v Heřmanově Městci na Chrudimsku má na střeše solární panely a snaží se ušetřit na všem, na čem se dá. Přesto aby nemuselo omezit služby, vyhlásilo sbírku.

„Celkové náklady na provoz celého domova nám rapidně rostou, zhruba o patnáct procent. Některé aktivity opravdu nezvládneme ani přes dobrovolníky, takže tam bychom asi museli udělat krok zpět,“ uvedla ředitelka domova Eva Kunátová Holečková.

Dražší jsou pro domov nejenom energie, ale třeba i pomůcky na cvičení, rehabilitaci anebo zdravotnické potřeby.