Burzy dnes výraně ožily

Praha - Pražská burza dnes při klidném obchodování a nízkém objemu obchodů rostla. Investoři většinou čekali na výsledky dvou amerických bankovních domů - Goldman Sachs a Lehman Brothers - a na data o americké inflaci a realitním trhu. Kromě akcií AAA Auto, Pegas Nonwovens a ECM všechny přední tituly rostly. Index PX přidal 2,44 procenta na 1504,40 bodu. Úspěšné bylo i obchodování na burzách v USA.

Nejlépe si dnes vedla Komerční banka, jejíž akcie vzrostly o 4,11 procenta na 3973 korun. Také Erste Bank se dařilo, její akcie končily o 2,59 procenta výše na hodnotě 920,50 koruny. Přes dvě procenta si polepšily akcie farmaceutické firmy Zentiva a společnosti ČEZ, která dnes zároveň oznámila, že již z burzy stáhla více než devět procent vlastních akcií. Během zpětného odkupu tak již energetický gigant získal téměř 53,4 milionu akcií.   

Akcie AAA Auto klesly o 2,24 procenta na 17,88 koruny. Textilní společnost Pegas Nonwovens, která ve středu zveřejní své předběžné hospodářské výsledky za loňský rok, si pohoršila o 1,31 procenta na hodnotu 555,60 koruny. Akcie developerské firmy ECM ztratily 0,24 procenta na 818,10 koruny.    

Daří se ale také americkým trhům, které během dopoledního obchodování výrazně zpevňovaly. Značnému zájmu se těšily především finanční instituce, které tak smazávaly propad z minulého týdne způsobený problémy banky Bear Stearns.     

„Dnešek je dnem dobrých zpráv. Výsledky Goldmanu i Lehmanu byly lepší, než se předpokládalo a právě teď je hlavním tématem to, že výsledky nebyly tak špatné, jak mohly být,“ komentoval vývoj na americkém kontinentu dealer společnosti OakBrook Investments Giri Cherukuri. Nyní investoři vyčkávají na rozhodnutí centrální banky USA, od které se očekává razantní snížení úrokových sazeb.