Areva podepsala smlouvy s českými subdodavateli

Praha - Další uchazeč v největší veřejné zakázce české historie - dostavbě Temelína - navazuje spolupráci s českými podniky. Francouzská společnost Areva dnes podepsala smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci s více než desítkou českých firem. Ty budou sloužit Arevě jako subdodavatelé, když francouzská firma získá zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Další společnosti ucházející se o dostavbu Temelína podobné smlouvy podepsaly v minulých měsících.

Areva podepsala smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci se 14 českými firmami, které budou sloužit jako subdodavatelé v případě, že Areva získá zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Mezi novými partnery Arevy jsou například Vítkovice, I&C Energo, Modřany Power či Schneider Electric CZ.

„U temelínského projektu očekáváme, že až 70 procent prací bude nabídnuto místním firmám,“ prohlásil Valéry Lefevre, zástupce viceprezidenta pro nákup společnosti Areva. „Areva nabízí místnímu průmyslu významné obchodní příležitosti rovněž pro projekty v zahraničí,“ doplnil.

Tendr pomalu finišuje

Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se snaží získat vazby na české podniky. Účast českých firem na dostavbě Temelína sice není oficiální podmínkou v zadávací dokumentaci, zástupci ČEZu a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost.

Na námluvy do Česka tak vyrazila i Areva. Oslovila například strojírenskou společnost Vítkovice nebo I&C Energo.

Eva Kijonková, mluvčí Vítkovice Machinery Group:

„Vítkovice jsou tradičním dodavatelem zařízení pro jaderné elektrárny. Chceme být součástí dodavatelského řetězce při dostavbě Temelína. Podepsali jsme dohody s Rosatomem a Westinghousem a nyní logicky podepisujeme i s Arevou.“

Kromě Arevy se o dostavbu Temelína ucházejí tuzemská Škoda JS v česko-ruském konsorciu se společnostmi Atomstrojexport a Gidropress a také americká společnost Westinghouse.

Předložení nabídek od účastníků tendru se čeká v polovině letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.