Antimonopolní úřad povolil polské skupině Allegro koupit Mall Group

Antimonopolní úřad povolil polské společnosti Allegro koupit českou Mall Group, která provozuje internetové obchody, a také kurýrní službu WeDo. Podle úřadu polská skupina v Česku významně nepůsobí, a tak akvizice nenaruší hospodářskou soutěž.

„Podnikatelská skupina Allegro působí v oblasti internetového prodeje spotřebního zboží a poskytování dalších souvisejících služeb (…) především na území Polské republiky. Žádná ze společností skupiny Allegro významněji nepůsobí na území České republiky,“ zdůvodnil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže své rozhodnutí, které polské společnosti umožní ovládnout Mall Group.

Ta provozuje internetové obchody v Česku i Polsku a také na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku. Kromě obchodů s názvem Mall pod ni patří také CZC.cz. Naopak do ní nepatří společnosti Vivantis, Mall Pay ani Mall.TV a Košík.cz.

Že skupinu koupí Allegro, oznámil dosavadní spoluvlastník Mallu Rockaway Capital počátkem listopadu. Celková hodnota transakce je až 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy korun). Rockaway má v Mall Group dvacetiprocentní podíl, zbytek patří PPF a EC Investments. Po dokončení půjde o jednu z největších transakcí ve střední a východní Evropě a zároveň pátý největší obchod v Česku za posledních deset let.

Antimonopolní úřad rozhodoval o nákupu Mall Group a také logistických aktiv kurýrní společnosti WeDo, která působí v Česku a na Slovensku. Má stejné spoluvlastníky jako Mall Group, vznikla loni na podzim převzetím kurýrní služby InTime a sítě výdejních míst Uloženka.