Změny v důchodech jdou do finále, většina by mohla platit už od září

Události: Hlasování o změnách penzí v Senátu se blíží (zdroj: ČT24)

Změny v důchodech míří k finálnímu hlasování, senátoři o nich rozhodnou 23. srpna. Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) může být diskuze delší, obstrukce ale nečeká. Většina šéfů senátních klubů předpokládá, že zákonodárci zpomalení valorizace penzí nakonec podpoří. Pokud novelu do konce srpna podepíše i prezident, začne většina změn platit od září.

„Pokud bychom vše schválili, tak se to stihne, pokud bychom neschválili a vrátili s nějakými pozměňovacími návrhy, tak by to byl samozřejmě problém,“ připouští Vystrčil. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vrácení změn v penzích do dolní komory také nepředpokládá, domnívá se, že většina senátorů souhlasí s vládním řešením, což potvrdí i při hlasování o novele.

Ještě předtím budou o úpravách diskutovat jednotlivé senátní kluby a sociální výbor. Ten se sejde den před samotným hlasováním. Hnutí ANO kvůli způsobu, jakým byly změny prosazeny, zvažuje podání ústavní stížnosti.

I v případě, že novinky v systému valorizací projdou, tak stále bude platit, že se každý leden penze zvýší o inflaci za uplynulých dvanáct měsíců. Důchody se taky zvednou o část růstu reálných mezd. Už to však nebude polovina jako nyní, ale třetina. Další změny se týkají mimořádných valorizací. Ty má nahradit dočasný příspěvek, který pokryje 60 procent růstu cen.

Koaliční senátoři s podporou změn problém nemají

„Pokud vnímám kontury toho, jak to bylo navrženo, tak si myslím, že pokud budu mluvit za náš klub, tak v tom problém nevidím,“ předpokládá předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

„Pokud je to o faktu, aby se udržel státní rozpočet, a přesto aby se valorizovaly důchody, protože ony stále porostou, tak si myslím, že to (klub) podpoří,“ přizvukuje šéf senátorského klubu STAN Jan Sobotka (nestr. za STAN).

Že novinky v penzích horní komorou projdou, si myslí i senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Zároveň ale ujišťuje, že pokud by legislativa obsahovala nějaké věcné chyby, tak se řešit budou.

Výhrady k vládní novele má ale opoziční senátorský klub ANO a sociální demokracie. „Nejsem pro to. Jestliže tady dlouhou dobu fungují nějaká pravidla, tak bychom je měli dodržovat. Rozumím tomu, že současná vláda dělá určité kroky v rámci konsolidace veřejných prostředků, ale tohle není úplně správná cesta,“ má jasno šéf klubu Miroslav Adámek (nestr. za ANO). I místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) očekává, že norma neprojde horní komorou úplně lehce.

Schillerová: Je to naše povinnost

 Ve sněmovně trvalo schvalování novely tři jednací dny. Koalice prosadila omezení řečnické doby a pevný čas hlasování. Pokud úpravy projdou Senátem a podepíše je prezident, zvažuje hnutí ANO podání ústavní stížnosti.

„Jako předsedkyně (poslaneckého) klubu říkám, že to je naše povinnost. Když pětikoalice ukončila tehdy tu debatu, tak zbývalo asi 34 poslanců, kolegů, kteří byli přihlášení, převážně z opozice,“ připomněla exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Určitě se přidáme k ústavní žalobě, protože podle našeho názoru byl tento zákon přijat v rozporu s ústavou,“ souhlasí místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale už dříve řekl, že v debatě o důchodech, která trvala dlouhé hodiny, vystoupilo přes stovku konkrétních poslanců a diskuze tak podle něj byla srovnatelná s tou při projednávání elektronické evidence tržeb.

Jinou stížnost hnutí ANO přitom už Ústavní soud řeší. Na jaře totiž opoziční poslanci napadli omezení mimořádné červnové valorizace penzí.

Důchodový účet v minusu

Vláda změny prosazuje, protože se důchodový účet propadá. Před prázdninami přesáhl deficit 40 miliard. Bezmála třem milionům penzistů vyplatil stát 345,5 miliardy korun. Schodek tak za pouhých šest měsíců skoro dvojnásobně překonal výsledek celého minulého roku – tehdy skončil důchodový účet v minusu přes jednadvacet miliard. Za poslední dekádu vykázal přitom systém přebytek jen dvakrát.

V červnu přesáhla průměrná starobní penze dvacet tisíc korun. V porovnání s koncem minulého roku stoupla o dva tisíce, tedy za půl roku o desetinu. Zdražování má teď také zhruba desetiprocentní tempo. V lednu penze porostou znovu. S novými pravidly o čtyři stovky.