Polská a česká vláda se sešly na jednání v Praze

Uvítacím ceremoniálem v zahradě pražské Strakovy akademie začalo ve středu dopoledne společné zasedání polské a české vlády. Polští ministři pod vedením Donalda Tuska jednají s představiteli českého kabinetu v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) o přeshraniční spolupráci či energetice. Na takzvaných česko-polských mezivládních konzultacích se ministři scházejí podeváté, předchozí osmé zasedání se konalo loni v červenci v Katovicích.

Formát česko-polských mezivládních konzultací je tradiční, udržuje se bez ohledu na to, které politické strany jsou v Česku nebo v Polsku ve vládě, řekl na úvod jednání Fiala. „Ukazuje to hluboké přátelství mezi oběma zeměmi a velkou míru spolupráce mezi našimi sousedskými státy,“ zdůraznil. Konzultace jsou podle něj způsobem debaty, kde se během relativně krátké doby vyřeší řada otázek.

Obě země podle českého premiéra spojuje mnoho priorit, mimo jiné od počátku patří mezi hlavní podporovatele napadené Ukrajiny. „Jsme také země, které vědí, i na základě své historické zkušenosti, že nesmějí Rusku dovolit, aby se jakkoli rozšiřovalo a rozšiřovalo svůj vliv směrem do Evropy,“ prohlásil Fiala. Obdobné zájmy podle něj mají Česko a Polsko také v otázkách konkurenceschopnosti EU, energetiky či boje s nelegální migrací.

Premiéři také připomněli nedávnou spolupráci států při zvládání důsledků povodní, Tusk se chce na společné řešení podobných krizí zaměřit i na středečním jednání. Poděkoval mimo jiné českým pilotům vrtulníků, které pomáhaly na polském území. „To, co se společně snažíme dělat, jak bilaterálně, tak v Evropě, je nejlepší ukázka toho, jakým způsobem se dá budovat mezinárodní i mezistátní bezpečnost,“ konstatoval polský premiér.

Odpolední část, která zahrnuje pracovní oběd či společnou tiskovou konferenci premiérů, se odehraje v Lichtenštejnském paláci. Program se obvykle skládá ze společného zasedání všech ministrů, ale také ze samostatných schůzek protějšků, které mají na starosti stejnou agendu.

Česká vláda pořádá pravidelná jednání také s ukrajinským či izraelským kabinetem. V případě Slovenska letos v březnu konání mezivládních konzultací pozastavila kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Projevují se hlavně ve vztahu k Ukrajině.