Zdravotnická komise KDU-ČSL zřejmě nedoporučí schválení novely o pojištění

Praha - Zdravotnická komise KDU-ČSL zřejmě doporučí vedení strany a jejím ministrům, aby při čtvrtečním jednání vlády nepodpořili schvalování novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. V průběhu dnešního jednání zdravotnické komise tuto informaci sdělili lidovečtí poslanci Michaela Šojdrová a Ludvík Hovorka. Předseda komise Jiří Carbol se k závěrům jednání zatím nechtěl vyjadřovat s odůvodněním, že komise chce vše nejprve projednat se zástupci ministerstva zdravotnictví.

Náměstci ministra zdravotnictví Marek Šnajdr a Pavel Hroboň přišli na zasedání komise kolem 19:00. Při příchodu novinářům mimo jiné sdělili, že přinášejí návrhy, jež by pro lidovce měly být přijatelné, pokud to prý myslí s reformou zdravotnictví vážně. Konkrétní nebyli, jen uvedli, že tyto návrhy vycházejí z nedělní shody zdravotnických odborníků Strany zelených se zástupci ministerstva zdravotnictví.

Zdravotnická komise KDU-ČSL jedná od 16:00 o sporném paragrafu o nároku na péči, kvůli němuž vláda zatím reformní novelu o veřejném zdravotním pojištění nepřijala. Lidovci nesouhlasí s úpravou, kterou původně navrhoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). „My se domníváme, že obecná definice nezajišťuje pacientům to, že by měli jasno, na jakou péči mají nárok, když si platí zdravotní pojištění,“ uvedl před zasedáním komise Carbol.

K novele měli připomínky i zelení. S vedením ministerstva se v neděli večer dohodli na kompromisu, že doplácení za nadstandard by se nemělo zavést dřív, než se stanoví péče hrazená z pojištění. Zákon už od počátku vypočítá asi deset služeb a výkonů, u nichž si pacienti platí například „sponzorské dary“ už dnes. Mezi ně by mohlo patřit lepší ubytování v nemocnici či výběr kvalitnější endoprotézy.