Záchranáři dopoledne uzavřeli silniční tah mezi Brnem a Svitavami

Bořitov (Blanensko) - Velké cvičení záchranářů dnes dopoledne zcela uzavřelo frekventovanou silnici I/43 nedaleko Bořitova na Blanensku. Na hlavním silničním tahu mezi Brnem a Svitavami si záchranáři vyzkoušeli zásah po srážce autobusu plného lidí a cisterny s žíravinou. Automobilisté museli místo cvičení objíždět přes Lysice.

„Doprava byla pomalejší, ale nikde se úplně nezastavila,“ uvedla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. Přibližně od 12:15 je silnice opět průjezdná.

Záchranáři potřebují cvičit v reálných podmínkách, proto si vybrali frekventovanou komunikaci, které řidiči kvůli vysokému počtu nehod někdy přezdívají silnice smrti. Na stejném místě letos 10. ledna zemřeli čtyři lidé.

Scénář cvičení byl rozepsán do detailu. Autobus po fingované srážce zapadl do příkopu asi 20 metrů od cisterny, z níž začala vytékat tekutina imitující hořlavou a žíravou kyselinu chromovou. Většina cestujících zůstala uvězněna v autobusu, hasiči je museli vyprostit.

Do cvičení se zapojili hasiči, policisté, zdravotníci a pracovníci blanenské charity, kteří by v případě skutečného neštěstí poskytovali psychologickou pomoc a kontaktovali příbuzné. Celkem bylo v akci asi 80 záchranářů, dvě desítky vozidel a jeden vrtulník.