Za ubodání ženy půjde muž na 20 let do vězení

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes poslal třicetiletého Pavla Javorčáka z Ostrova na Karlovarsku za surovou vraždu jeho přítelkyně na dvacet let do vězení. Muž dívku ubodal loni v listopadu na silnici za obcí Bor na Karlovarsku. Matku dvou malých dětí našli lidé ležet blízko auta, obžalovaný údajně spal ve voze. O děti se nyní stará otec, který o ně pečoval už před vraždou.

Výjimečný trest dostal Javorčák jako nebezpečný recidivista. V minulosti byl několikrát soudně trestán, mimo jiné za znásilnění, vydírání a ublížení na zdraví. V posledním případě odmítl vypovídat nejen v přípravném řízení, ale také před soudem. Podle znalců je popudlivý, dominantní, s nutkavou potřebou potvrzovat si vlastní hodnotu a s dispozicemi k agresivnímu chování velké intenzity. Resocializace u něj není možná.

Podle spisu se vražda stala kolem půlnoci na 17. listopadu na silnici za obcí Bor. „Obžalovaný se záměrem přivodit ženě smrt ji napadl loveckým nožem s 12 centimetrů dlouhou čepelí,“ uvedl žalobce Jiří Komorous. Javorčák, dlouhodobě závislý na pervitinu, se vraždy dopustil po užití drog, což ale nemělo vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti. I v krvi zavražděné ženy se našly stopy po užití pervitinu.

Podle senátu surovost činu přesáhla obecnou rovinu obvyklou u podobných trestných činů. „Přestože dotyčný v minulosti podstoupil léčení a věděl, že u něho při jeho sklonech k agresivitě vyvolají drogy agresivní jednání, užíval je i nadále,“ dodala soudkyně Ivana Růžičková. Žena zemřela na místě v důsledku vdechnutí krve a masivní krevní ztráty. Stopy krve byly i ve voze, kde kriminalisté objevili i menší množství drogy a plynovou pistoli.