Z krácení daní policie obvinila 19 lidí a pět firem. Škoda přesahuje 180 milionů korun

Devatenáct lidí a pět firem obvinila policie kvůli krácení daní se škodou přesahující 180 milionů korun. Při domovních prohlídkách policisté zabavili majetek za 120 milionů, z toho 44 milionů korun v hotovosti. Pět obviněných je ve vazbě. Případ souvisí s agenturním zaměstnáváním, čeští kriminalisté na něm spolupracují se slovenskou policií.

Skupina podle kriminalistů vytvářela fiktivní faktury, jež byly skrze skrytě ovládané společnosti vkládány do účetnictví personálních agentur s cílem neodvádět státu daň z přidané hodnody a daň z příjmů.

„Organizace osob byla podle našich závěrů vytvořena několikastupňově, aby nejnižší články neznaly organizátory trestné činnosti,“ popisuje mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Na odhalení trestné činnosti se podle něj kromě policie významně podíleli také pracovníci Finančního analytického úřadu a Finanční správy ČR.

Dvě stovky policistů

Do zátahu na členy skupiny se zapojily více než dvě stovky policistů. Při operaci nazvané Prizma kriminalisté provedli tři desítky prohlídek bytů a jiných prostor.

Z třiadvaceti zadržených osob bylo obviněno devatenáct lidí a pět firem z krácení daně, legalizace výnosů z trestné činnosti a účasti na organizované zločinecké skupině. Způsobenou škodu kriminalisté odhadují na více než 180 milionů korun. „V rámci provedených úkonů došlo v ČR, ale i v zahraničí k zajištění majetku v hodnotě cca 120 milionů korun,“ doplňuje Ibehej.