Vrchní soud pravomocně osvobodil elitního policistu ve všech bodech obžaloby

Vrchní soud v Praze potvrdil osvobozující rozsudek nad Alešem Kvapilem, který měl coby policista protikorupčního útvaru vyzradit informace o motorkářském klubu Hells Angels. Soud tak zamítl odvolání státního zástupce. Na dotaz České televize o tom informovala mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová. Muž čelil obžalobě také ze zneužití pravomoci úřední osoby. K vrchnímu soudu se případ téměř po roce vrátil znovu poté, co došlo ke změně kvalifikace v části obžaloby. Podle mluvčí Kolářové je Kvapil nyní zproštěn ve všech bodech obžaloby.

„Vrchní soud v Praze ve veřejném zasedání jako nedůvodné zamítl odvolání státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ uvedla Kolářová. „Obžaloba spočívala ve skutku kvalifikovaném obžalobou jako zločin ohrožení utajované informace a přečin zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se měl obžalovaný dopustit jako příslušník Policie ČR,“ upřesnila dál mluvčí s tím, že muž je nyní pravomocně zproštěn ve všech bodech obžaloby.

Případem se pražský vrchní soud zabýval už loni, kdy také potvrdil osvobozující rozsudek. Část případu, který se měl původně projednávat jako přestupek, ale vrátil zpátky pražskému městskému soudu. Ten nakonec rozhodl, že v této části případu nešlo o trestný čin. Odvolací soud nyní jeho rozhodnutí potvrdil.

Policista Aleš Kvapil dříve působil u dnes už zaniklého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Obžaloba tvrdila, že na podzim 2014 předal jinému muži na flash disku složku, která obsahovala neveřejné policejní informace o motorkářském klubu Hells Angels.

Muži hrozilo až osmileté vězení. Vinu odmítal. Soudy nakonec dospěly k závěru, že se neprokázalo, že by disk předal právě tento policista.