Vláda se pře o zvýšení slevy na poplatníka, která všem zvedá výplatu

Události: Spor o zvýšení daňové slevy na poplatníka (zdroj: ČT24)

V Poslanecké sněmovně se rozhořel spor o základní daňovou slevu na poplatníka, která všem zvyšuje výplatu. Podle ministerstva financí ji nelze zvýšit kvůli stavu státního rozpočtu, vláda přitom valorizaci slevy slíbila v programovém prohlášení. Lidovci na splnění závazku trvají a chtějí o něm v koalici jednat.

Monika Lodrová pracuje v oblasti daňového poradenství už deset let a často odpovídá na dotazy klientů týkajících se právě možností slev na dani. Otázky nejčastěji směřují k tomu, za jakých podmínek je možné je uplatnit, nebo jestli podmínky v dané situaci splňují.

Na slevu na poplatníka, která se v daňovém přiznání objevuje hned jako první, má nárok každý v plném rozsahu. I když pracuje třeba jen část roku. „Na konci roku zjistí, že jim nebyla uplatněna celá ta sleva v průběžných daních prostřednictvím mezd a na konci roku mají přeplatek, což bývá příjemné překvapení,“ říká vedoucí oddělení fyzických osob Lodrová ze společnosti BDO.

Aktuálně je sleva přes třicet tisíc korun ročně. Naposledy ji na dvouleté období zvyšoval daňový balíček schválený koncem roku 2020.

Zavedení valorizace slevy na poplatníka měla vláda už v programovém prohlášení, se kterým na počátku funkčního období žádala sněmovnu o důvěru. I když loni v dokumentu dělala některé úpravy, tento záměr zůstal i v aktualizované verzi.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však nyní řekl, že z rozpočtových důvodů nepokládá za realistické, aby se v tomto volebním období změna prosadila. „Kdyby to bylo (zvýšení) o 100 korun měsíčně, tak dopad je kolem šesti miliard,“ zdůvodňuje svůj postoj Stanjura.

S jeho názorem souhlasí i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, ani podle něj není situace státního rozpočtu optimální.

Lidovci a Piráti chtějí slevu zvýšit

Postoj ministra financí naopak odmítají lidovci a téma chtějí otevřít na koaličním jednání. Místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Michael Kohajda míní, že není přípustné, aby se tato část programového prohlášení nedodržela. „Pokud se nominální příjmy lidí zvedají, je racionální, aby se zvedaly i nominální výše slev,“ prohlásil.

Nárůst dlouhodobě prosazují také Piráti, podle místopředsedkyně sněmovny Olgy Richterové by nárůst výše slevy pomohl nízkopříjmových rodinám. Její valorizaci budou také prosazovat na jednáních. I vzhledem k tomu, že je součástí programového prohlášení vlády.

Pro Starosty není otázka slevy na poplatníka zatím uzavřená. „Samozřejmě respektujeme, jaká je současná situace státního rozpočtu, ale na druhou stranu se Starostové té debatě nebrání, uvítali bychom ji,“ sdělil první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Valorizaci by uvítala i opozice

Opatření by přivítala i opozice. Hnutí ANO ale také upozorňuje na rozpočtové dopady, které je nutné zvážit. „Vláda zvýšila odvody pro OSVČ, zvýšila nemocenskou pro zaměstnance a na druhou stranu chce pracovat se slevou na poplatníka?“ vyjmenovává předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Podle ní vláda programové prohlášení nesplní.

S tím souzní i místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. Ani podle něj vláda své programové prohlášení neplní. Zvýšení slevy by přitom lidem, zvlášť v této těžké době, pomohlo, míní.

Valorizace slevy na poplatníka není jediná daňová sleva, o které by měla koalice jednat. Otevřít se má i otázka nižších daní pro rodiny se dvěma a více dětmi.