Na podání papírového daňového přiznání je týden. Elektronicky se posílá do začátku května

Na přiznání k dani z příjmů v papírové podobě mají lidé čas už jen týden (zdroj: ČT24)

Na přiznání k dani z příjmů v papírové podobě mají lidé čas už jen týden. Finanční správa k pondělí přijala milion sto padesát tisíc podání. Je to asi jednačtyřicet procent z očekávaného počtu. Většina lidí už ho odesílá elektronicky. To je potřeba udělat do 2. května. Pokud ho zpracovává daňový poradce, má čas do 1. července.

Pro podnikatele je od loňska povinnost odeslat přiznání elektronicky. Živnostníkům stát loni automaticky zřídil datové schránky. Téměř půl milionu lidí je ale zatím nezačalo používat.

„Není nutné, aby využili přímo datovou schránku. Mohou samozřejmě využít třeba bankovní identitu, nebo lze také elektronicky podat prostřednictvím portálu ministerstva financí. Toto všechno jsou možnosti, které podnikatelé mohou využít,“ míní daňová poradkyně z Mazars Gabriela Ivanco.

Termíny pro podání přiznání k dani z příjmů
Zdroj: Finanční správa

„Pokud to podáte v papírové podobě, nikoliv elektronicky, tak vás finanční úřad neformálně vyrozumí a vyzve vás k tomu, abyste to opravili. Pokud tak poté neučiníte, uděluje se pokuta tisíc korun,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss.

Živnostníci nesmí zapomenout s daňovým přiznáním podat také přehled o příjmech a výdajích České správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.