Velký pátek ve stínu koronaviru. Laboratoře se blíží testovací kapacitě 10 tisíc vzorků denně

Události: Vývoj koronavirové krize v Česku (zdroj: ČT24)

Vláda nabádá občany, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a zákaz shromažďování. Kabinet ve čtvrtek prodloužil nouzový stav do 30. dubna. Věřící si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Kvůli zákazu shromažďování se ale letos nemohou účastnit tradičních bohoslužeb. Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pátku zajistit pravidelné testování svých zaměstnanců. Laboratoře ve čtvrtek provedly více než osm tisíc testů na nový koronavirus.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Vláda nabádá občany, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření, mezi která nadále patří nošení roušek a zákaz shromažďování.
  • Věřící si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Kvůli zákazu shromažďování se však letos nemohou osobně účastnit tradičních bohoslužeb. 
  • Mnohé farnosti plánují on-line přenosy obřadů. V pátek odpoledne byla například přenášena bohoslužba, kterou v katedrále svatého Víta sloužil kardinál Dominik Duka.
  • Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pátku zajistit každých 14 dní testování svých zaměstnanců na nový typ koronaviru.
  • Kapacita laboratoří v ČR se blíží počtu 10 tisíc vzorků denně. Propojený systém laboratoří se má stát jedním z pilířů chytré karantény, která by se po Jihomoravském kraji měla zavádět i v ostatních regionech.
  • Počet potvrzených případů nákazy stoupl na 5674, během pátku jich přibylo 105. Nemoci dosud podlehlo 119 infikovaných. Výrazně přibylo uzdravených, jejich počet vzrostl o desetinu na 346, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstva vnitra i zdravotnictví nabádají občany, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření, mezi která nadále patří nošení roušek a zákaz shromažďování. Svátky budou tak letos v poněkud netradiční podobě. Podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) se lidé budou muset obejít i bez koledování.

O vhodném scénáři na svátky má Hamáček jasno. „Pokud někdo může strávit ty čtyři dny doma, na zahradě pracemi kolem svého obydlí, tak to je úplně ideální stav,“ uvedl. Zároveň dodal, že na procházku by měli lidé vyrazit maximálně ve dvou. Výjimka platí pouze pro rodiny, které sdílí společnou domácnost.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek večer ve velikonočním projevu vyzval k odpovědnému chování o svátcích, slíbil uvolnění bilionu korun na podporu ekonomiky a vyzdvihl projekt chytré karantény, od kterého si slibuje, že umožní návrat do normálního života.

Vláda ve čtvrtek prodloužila nouzový stav

Vláda také ve čtvrtek prodloužila nouzový stav na území České republiky do 30. dubna. Na Zelený čtvrtek mohly otevřít některé další maloobchody, například hobbymarkety, stavebniny nebo prodejny a servisy jízdních kol, provozovatelé ale musí dodržovat přísnější hygienická opatření.

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečné činné budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 tisíc korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Vládní návrh ve čtvrtek beze změny schválil Senát. V úterý ho ve zrychleném projednávání schválila sněmovna. Návrh už podepsal i prezident Miloš Zeman.

Senátoři ve štafetovém videu děkují lidem

Představitelé senátorských frakcí v minutovém videu poděkovali lidem za to, že se při zvládání epidemie koronaviru chovají odpovědně a pomáhají si. Poděkování má podobu štafetových vystoupení představitelů jednotlivých senátorských frakcí. Senát jej zveřejnil na svém webu i na Twitteru.

Úvod a závěr patří předsedovi horní komory Miloši Vystrčilovi (ODS) v černé roušce s modrým logem horní komory parlamentu. „Jako senátoři se dnes snažíme zejména pomáhat ve svých regionech. Také chráníme vaše práva a svobody a snažíme se co možná nejrychleji přijímat potřebné zákony. Spolu to zvládneme,“ uvedl Vystrčil.

Senátoři poděkovali za to, že se lidé chovají zodpovědně a ohleduplně, dodržují nastavená pravidla včetně nošení roušek, jsou solidární s potřebnými a přispívají svým dílem ke zvládnutí současné situace.

Velký pátek připomíná ukřižování Krista

Věřící si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Tento den přísného půstu je pro křesťanstvo připomenutím Kristova utrpení a smrti. Tradičně se na Velký pátek připravují obřady na památku Kristova umučení. Kvůli zákazu shromažďování ale letos nemohou věřící chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb.

Duka odsloužil velkopáteční obřad s relikviářovým křížem ze 14. století (zdroj: ČT24)

Situace vyvolaná šířením koronaviru však může věřícím pomoci sestoupit blíže k jádru velikonočních událostí a uvědomit si to, co by bylo možné v běžném bohoslužebném provozu přehlédnout, nabádá generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Mnohé farnosti plánují on-line přenosy obřadů. V katedrále svatého Víta na Pražském hradě byl na Velký pátek vystaven Korunovační kříž, jedna z nejcennějších součástí Svatovítského pokladu, a také tamní velikonoční bohoslužby budou přenášeny přes internet. 

Laboratoře se blíží testovací kapacitě až 10 tisíc vzorků denně

Celková kapacita laboratoří v Česku se navýšila až na 10 tisíc vzorků denně. Propojený systém laboratoří se má stát jedním z pilířů chytré karantény, která by se po Jihomoravském kraji měla postupně zavádět v ostatních regionech, uvedl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch, který byl pověřen koordinací laboratorní části projektu při ministerstvu zdravotnictví.  

Kapacita laboratoří je podle něj aktuálně větší, než je poptávka. „Provádíme nyní přes 8 tisíc vyšetření denně, což je úžasné v porovnání s tím, když jsme na začátku března začínali prakticky od nuly. Je to obrovský nárůst,“ uvedl Hajdúch.

Armáda podle něj pomohla vytvořit aplikaci, která umožňuje sledovat kapacitu jednotlivých laboratoří a současně jejich vytíženost. Vzorky nyní vyšetřuje téměř osm desítek laboratoří po celé České republice.

Počítá se s tím, že velké laboratoře by svou kapacitu mohly do budoucna ještě navýšit. Jak velká bude faktická potřeba, až se projekt chytré karantény naplno rozjede, se podle Hajdúcha nyní těžko odhaduje.

„Ta potřeba se bude určitě měnit v čase, záležet bude i na tom, jak se budou rozvolňovat opatření, a na tom, do jaké míry budou občané tato opatření respektovat. Odhaduji ale, že minimální počet vyšetření by měl být kolem 10 tisíc a maximální kolem 20 tisíc. Realita se bude pohybovat mezi těmito dvěma čísly,“ doplnil.

Plošnou karanténou jsme si efektivně koupili čas, říká odborník

Chytrá karanténa by se měla rozjet do konce dubna, upozornil Marián Hajdúch. Pokud se projekt naplno rozjede, bude moci přijít na řadu pozvolné uvolňování současné plošné karantény, doplnil. 

„Plošnou karanténou jsme si za nemalou cenu, ale velmi efektivně koupili čas. Opatření byla neuvěřitelně úspěšná, prakticky jsme zastavili šíření viru v populaci. To, jak jsme k epidemii přistoupili v České republice, se stalo vzorem pro mnoho zemí, od kterých jsme se obvykle učili my. Je to neobvyklá situace, měli bychom být na to právem hrdí,“ uvedl Hajdúch, jeden z předních odborníků v oblasti výzkumu léčiv a molekulární onkologie v tuzemsku.

Chytrá karanténa, která se postupně spouští, by měla být podle něj do budoucna jedinou efektivní cestou. „Víme, že se infekce šířit bude až do vytvoření komunitní imunity, případně až do stavu, kdy bude existovat vakcína, která by to mohla zastavit. Nevíme však, jak dlouho bude tento stav trvat,“ vysvětlil lékař.

I proto je podle něj namístě projekt chytré karantény, který by měl spočívat ve velmi rychlé identifikaci jedinců, kteří jsou infikováni koronavirem, v rychlém a efektivním mapování jejich kontaktů, v jejich rychlém vyšetření a případně uvedení do karantény. Šíření infekce by tak mohli mít odborníci pod přiměřenou kontrolou.

Ministerstvo nařídilo testování zaměstnanců domovů pro seniory

Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pátku zajistit každých 14 dní testování svých zaměstnanců na nový typ koronaviru. Vyplývá to z mimořádného opatření, které ve čtvrtek vydalo ministerstvo zdravotnictví. Zařízení musejí vést evidenci vyšetření, nákazu zaměstnance musejí oznámit hygienikům, kteří mu nařídí karanténu. Kraje a hlavní město Praha musejí poskytovatelům sociálních služeb dodat dostatek rychlotestů.

Po plošném testování volali zástupci organizací na pomoc seniorům i akademických pracovišť. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru uvedl, že pro povinné testování pracovníků v domovech pro seniory je vše připraveno. „Proto jsem dnes (ve čtvrtek) svým podpisem potvrdil toto mimořádné opatření, které zajišťuje, aby ochrana těch nezranitelnějších fungovala opravdu všude,“ doplnil.

Opatření se vedle domovů pro seniory týká také domovů pro zdravotně postižené, domovů se zvláštním režimem a poskytovatelů pobytové odlehčovací služby. Testy má provádět zdravotnický zaměstnanec domova nebo zdravotnické zařízení, s nímž má domov smlouvu. Zaměstnancům ministerstvo nařizuje se testu podrobit.

„Personál se v době mimo zaměstnání vrací do svého běžného prostředí, kde se může nakazit a onemocnět nemocí COVID-19. Následně hrozí riziko zavlečení nákazy do zařízení a ohrožení klientů,“ píše se v odůvodnění vydaného opatření.

Distribuci rychlotestů do krajů sliboval Vojtěch na pondělní tiskové konferenci. Zahájení testování zaměstnanců domovů pro seniory ve čtvrtek oznámila Praha, ve středu zkušební testování spustil Liberecký kraj.

V Alzheimercentru Ostrava je 57 pozitivních případů

Nemoc COVID-19 se v domovech pro seniory a podobných zařízeních šíří. V Alzheimercentru Ostrava bylo novým typem koronaviru nakaženo už 40 klientů a 17 zaměstnanců. Centrum proto žádá kraj o personální pomoc i ochranné pomůcky.

Ve čtvrtek centrum hlásilo 24 pozitivních klientů a devět zaměstnanců, nechalo ale znovu zopakovat testy i u lidí, kteří původně měli negativní výsledek. Po přetestování tak přibylo 16 nakažených klientů a osm zaměstnanců, oznámila za centrum Martina Svobodová. Ve čtvrtek hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že jedna z nakažených klientek zemřela.

„Vzhledem k situaci, kdy původně negativně testovaný klient byl druhý den po obdržení výsledků pozitivně testován při vyšetření v nemocnici, jsme přistoupili k přetestování primárně negativně testovaných klientů a zaměstnanců,“ uvedla Svobodová.

Do pondělí přiletí z Číny šest letadel

O prodlouženém velikonočním víkendu přiletí do Česka z Číny šest letadel dopravce China Eastern se zdravotnickým materiálem na boj s epidemií. První z letadel přistálo už v pátek ráno v Praze na ruzyňském letišti.

Hasiči už náklad z letadla vyložili a vyrazili s ním do policejního skladu v Opočínku u Pardubic. Odtud hasiči budou zdravotnický materiál dál rozvážet do krajů, uvedl mluvčí hasičů Rudolf Kramář.

Česko nakupuje z Číny ochranné prostředky za miliardy korun. Jako první dorazil 18. března letoun s rychlotesty. Díky leteckému mostu z Číny, který dojednalo ministerstvo vnitra, zatím do Česka dorazilo zhruba 25 letadel s asi 550 tunami roušek, respirátorů a dalšího materiálu.

Vyléčených přibylo o víc než desetinu

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem stoupl v Česku v pátek večer na 5674. Výrazně, o více než desetinu oproti čtvrtečnímu večeru, přibylo lidí vyléčených z nemoci COVID-19. Celkem je jich evidováno už 346. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k pátečním 17:30.

Nárůst počtu zemřelých lidí s COVID-19 byl mnohem mírnější než nárůst počtu vyléčených. Počet mrtvých stoupl ve srovnání s údaji z pátečního rána o šest na 119. Celkový počet provedených testů už dosáhl 115 tisíc. 

Největší podíl nakažených připadal podle dat ministerstva v předchozích dnech na skupinu lidí ve věku 45 až 54 let. Dnes večer se ale na první příčku dostala skupina lidí ve věku nad 65 let, kteří právě patří k nejvíce ohroženým nemocí COVID-19. Podíl obou věkových skupin na počtu nakažených je však téměř stejný. Lidé ve věku přes 65 let tvoří aktuálně 19,30 procenta všech případů COVID-19 v Česku. Na věkovou skupinu 45 až 54 let připadá 19,19 procenta případů.

Největší podíl nakažených tvoří nově skupina lidí ve věku nad 65 let, která také patří k nejvíce ohroženým nákazou. V předchozích dnech nejvíce nemocných pocházelo ze skupiny ve věku 45 až 54 let. Podíl obou věkových skupin na počtu nakažených je však téměř stejný. Lidé ve věku přes 65 let tvoří aktuálně 19,30 procenta všech případů COVID-19 v Česku. Na věkovou skupinu 45 až 54 let připadá 19,19 procenta případů.