Ve sněmovně byly za den dvě schůze. Opozice volala po demisích kvůli kauze Dozimetr

Události: Poslanci skoro tři hodiny debatovali na mimořádné schůzi věnované podezřením na korupci kolem pražského dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Poslanci se z podnětu opozice sešli k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku (DPP), v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček. Opozice volá jak po odchodu šéfa STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra, tak po úplném konci tohoto hnutí ve vládě. Rakušan nevidí pro svou demisi důvod. Po polední přestávce začala další schůze svolaná na žádost vládních stran, na ní sněmovna schválila novely zpřesňující vymezení skutečných majitelů v zákoně o jejich evidenci nebo zákon o provádění mezinárodních sankcí.

Jednání poslanců o kauze Dozimetr přerušila zmíněná polední přestávka, kterou si vyžádalo hnutí ANO. Kdy bude debata pokračovat, není jasné. Diskuse o návrhu programu zvláštní schůze s názvem „Organizovaný zločin hnutí STAN“ zatím trvala 2,5 hodiny.

Přestávkou hnutí ANO víceméně oddálilo hlasování o návrhu programu, který sněmovna koaliční většinou s největší pravděpodobností zamítne. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová dala najevo, že věří, že nakonec si alespoň část koaličních poslanců svůj postoj rozmyslí. „Myslím, že se dostane vláda pod tlak a že bude muset přistoupit k řešení,“ řekla. Podotkla také, že by koalice měla mít zájem na tom, aby program schůze schválila a mohli vystoupit i další poslanci.

Před případným schválením programu mohou v debatě vystupovat jen řečníci s přednostním právem. I to však znamenalo, že mohla promluvit řada opozičních politiků včetně předsedů opozičních stran Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamury (SPD). „STAN je strana organizovaného zločinu. Korupci má v genech,“ prohlásil Babiš ve svém vystoupení.

Předseda STAN a ministr vnitra Rakušan se podle něj tváří jako „pan čistý“, ale je podle něj ze stejného těsta jako Hlubuček a další politici hnutí, o nichž se v souvislosti s různými kauzami mluvilo. „STAN je mafie, která tak byla založená, je to projekt pana Redla,“ dodal Babiš.

Místopředseda ANO Karel Havlíček v 90' ČT24 odmítl, že by jeho hnutí měřilo dvojím metrem, když na jedné straně žádá odchod politiků, kteří nejsou přímo zapleteni do žádné kauzy, a na druhé straně mu nevadilo, když byl čtyři roky v čele dvou vlád jeho předseda Andrej Babiš. Ten byl v době svého vládnutí trestně stíhán a nyní je i obžalován v dotační kauze Čapí hnízdo. „Jsou to dvě naprosto neporovnatelné věci. Co se týká bývalého pana premiéra Babiše (…), nikdo nic neskrýval, nebyly zde žádné konspirace, nebyla zde žádná korupce, nebyly zde žádné orgie, nebyl zde žádný kokain,“ prohlásil. Koaliční poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) řekl, že souhlasí s tím, že jsou to dvě neporovnatelné věci. „Byl tady několik let premiér, který byl trestně stíhaný (…), tady je člověk, jehož strana vyvodila důsledky u politiků, kteří měli styky s panem Redlem,“ řekl.

90’ ČT24: Poslanci řeší dopady kauzy Dozimetr (zdroj: ČT24)

Hnutí SPD žádá demisi celé vlády. Situace kolem „kriminální činnosti STAN na pražském magistrátu“ je dle předsedy SPD Tomia Okamury natolik závažná, že se musí podrobně projednat na parlamentní úrovni.

„Chapadlo té chobotnice je prorostlé skrz většinu vládních stran,“ zdůraznil Okamura. Někdejší ministr školství Gazdík by se podle něj měl vzdát poslaneckého mandátu a Jiří Pospíšil z TOP 09 zase mandátu europoslance vzhledem k faktu, že byl jeho poradce Jiří Fremr v kontaktu se stíhanými Hlubučkem a Redlem.

Lídr SPD se opřel i do pirátského pražského primátora Zdeňka Hřiba, jenž je podle něj spoluviníkem škod, a do premiéra Fialy, který nedávno po koaličním jednání uvedl, že není důvod k rekonstrukci vlády. „ODS, KDU-ČSL, Piráti a TOP 09 otevřeně kryjí organizovaný zločin a korupci hnutí STAN a nepokládají korupční jednání za překážku účasti ve vládě,“ dodal Okamura.

Pokud by vládní zákonodárci konání schůze umožnili, chce ANO načíst čtyřbodové usnesení, které mimo jiné konstatuje, že korupční kauza Dozimetr významným způsobem znedůvěryhodňuje nejméně jednu z vládních stran a poškozuje dobré jméno Česka v Evropské unii. 

ANO nesbírá podpisy pro hlasování o nedůvěře vládě

Rakušan výroky opozičních politiků rozporoval. „Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy,“ zdůraznil Rakušan a pozastavil se nad tím, že Babiš, který navzdory obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo opakovaně prohlašoval, že nikdy neodstoupí, nyní diktuje, kdo má odstoupit z vlády.  

O tom, kdo je vinný a nevinný, nerozhoduje podle ministra vnitra v demokratickém státě propaganda, ale soud. Policie pracuje bez politické objednávky a bez politického tlaku a nejlepším důkazem je to, že zasahovala v hnutí STAN, uvedl. „Nebudu odstupovat z ministerstva vnitra, já vám tuhle radost neudělám,“ má jasno Rakušan.

I když opozice vládu a nyní zejména STAN kritizuje, Schillerová připustila, že ANO nesbírá podpisy pro mimořádnou schůzi, na které by se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě. Důvody pro tento krok by sice podle ní byly namístě, ale zmíněné hnutí cítí odpovědnost za to, jak bude vypadat ve světě české předsednictví v Radě Evropské unie. 

Zároveň ovšem zdůraznila, že ANO nedá vládě bianco šek na půl roku bezstarostného vládnutí. Poznamenala, že vedle předsednictví je třeba také pomáhat občanům. Premiér Fiala se podle ní snaží skandálem promlčet. 

Vymezení skutečných majitelů se zřejmě změní

Po polední přestávce začala schůze svolaná na žádost vládních stran, na které se mimo jiné rozhodlo o tom, že se vymezení skutečných majitelů v zákoně o jejich evidenci pravděpodobně změní.

Rozšíří se také působnost zákona například na církve a náboženské společnosti, na politické strany a hnutí, na oborové a zaměstnavatelské organizace, honební společenstva a společenství vlastníků jednotek, jež dosud mají výjimku. Vládní novelu schválila sněmovna zrychleně v prvním čtení hlasy 145 ze 153 přítomných poslanců. Předlohu, která reaguje na výtky Evropské komise, nyní dostanou k posouzení senátoři. 

Urgentní novelou zákona o evidenci skutečných majitelů Komise dodatečně podmínila možnost podání první české žádosti o platbu z Národního plánu obnovy, stojí v důvodové zprávě.

Do Česka může putovat 179 miliard korun. Současné vymezení skutečného majitele a rozsah výjimek z evidence neodpovídají podle Komise evropským předpisům. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) konstatoval, že Česko chce požádat o první platbu ještě letos a je nutné, aby novela byla k 1. říjnu účinná.

Novela ruší rozlišení skutečného majitele jako koncového příjemce, nebo jako osoby s koncovým vlivem, byť tím údaje v evidenci ztratí v určité míře vypovídací hodnotu. „Zásadní změna spočívá v zavedení jednotné materiální charakteristiky skutečného majitele. Ta spočívá v tom, že skutečný majitel právnickou osobu nebo právní uspořádání vlastní nebo kontroluje,“ uvádí zdůvodnění.

Porušení sankcí bude trestným činem

Poslanci schválili zrychleně již v prvním čtení změnu zákona o provádění mezinárodních sankcí, která výslovně umožní celníkům zadržet majetek, na který se tyto sankce vztahují. Budou moci také zadržet dopravní prostředek, který majetek pod sankcemi přepravuje. Státní orgány, Česká národní banka, policie a zpravodajské služby dostanou povinnost poskytnout Finančnímu analytickému úřadu (FAÚ) informace nebo stanovisko kvůli řízení na základě zákona o provádění mezinárodních sankcí.

Novela rovněž stanoví, že porušení sankcí bude trestným činem. Předloha zasahuje i do zákonů o azylu a o pobytu cizinců v souvislosti s možností zakázat pobyt osobě na sankčním seznamu.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který návrh ve sněmovně představil, umožní novela lépe vymáhat dodržování sankcí včetně těch obsažených v šesti balíčcích uvalených na Rusko poté, co rozpoutalo válku proti Ukrajině. Zákon předpokládá i to, že stát bude mít nárok na poplatek za správu zmraženého majetku.

Základem poplatku je hodnota spravovaného majetku zaokrouhlená na celé tisícikoruny nahoru, přičemž sazba poplatku za správu majetku činí tři procenta ročně z hodnoty majetku. Předloha počítá s tím, že úředníci zapíšou do veřejných rejstříků takzvanou plombu, tedy údaj o omezení nakládání s majetkem. Zákon také nově zpřesní, že majetek zadržený v rámci sankcí bude moci prodat příslušný úřad. Bude možné také prodat tento majetek ve veřejném zájmu.

Vláda uvádí, že podle dosavadního znění zákona lze provádět pouze takové mezinárodní sankce, které vyplývají z předpisů EU, rezoluce Rady bezpečnosti OSN nebo z dalších opatření přijatých na základě Smlouvy o fungování EU. Zákon je proto nutné rozšířit, aby mohl zavádět sankce i podle nově navrhovaného tuzemského sankčního zákona. Novela má vstoupit v účinnost den po svém vyhlášení ve Sbírce.

Po bezproblémovém schválení ve sněmovně musí novelu ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Zvýšení limitu pro paušální daň jde do druhého čtení

Delší diskuse a velké výhrady poslanců ANO v čele s předsedkyní jejich klubu a exministryní financí Schillerovou vzbudilo úvodní čtení novely, která by zvýšila limit pro povinnou registraci k DPH a pro možnost placení paušální daně z jednoho milionu korun na dva.

Tento princip se sice zamlouvá i opozici, ale další části novely již považuje za problematické. Vláda totiž chce vytvořit tři pásma paušální daně. V prvním pásmu by měli být podnikatelé s ročním příjmem do jednoho milionu korun bez ohledu na typ samostatné činnosti. Ti by napřesrok platili zhruba 6,5 tisíce korun měsíčně. V druhém pásmu by byli živnostníci s příjmem do 1,5 milionu korun bez ohledu na typ činnosti, ti by platili 16 tisíc měsíčně. Třetí pásmo je určeno pro podnikatele s příjmem do dvou milionů korun bez ohledu na činnost, jejich daň by činila 26 tisíc měsíčně.

Vláda podle Schillerové udělala v paušální dani – za jejíž zavedení se u řečnického pultíku pochválila – „pěkný zmatek“. Poukázala, že nakonec vznikne devět kombinací a poplatníci se v tom budou obtížně orientovat. Ministr Stanjura ale trval na tom, že systém je jednoduchý. „Smyslem paušální daně není snížení daňové zátěže, ale snížení byrokratické zátěže,“ prohlásil. Zároveň zdůraznil, že paušální daň není povinná, ale dobrovolná.

Spolupráce s ústavem v ruské Dubně spěje ke konci

Sněmovna také ve zrychleném režimu schválila v prvním čtení vládní návrh na ukončení členství Česka ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy. Výpověď dohody a ukončení členství musí ještě schválit Senát, který o tom má jednat ve druhé polovině července. Návrh musí také podepsat prezident. 

Poslanci také podpořili zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozy. Zadavatelé proto zřejmě budou muset při zadávání zakázek na zajištění veřejné dopravy stanovit minimální podíl vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi. První čtení má za sebou i novela zakazující jednorázové nádoby na fluorované skleníkové plyny a také povinnost, aby zeměměřičský úřad, který spravuje státní mapy a databázové údaje, tyto informace bezplatně poskytl jako otevřená data. Omezený přístup k nim bude pouze kvůli ochraně kritické infrastruktury podle krizového zákona.

Na závěr čtvrtečního jednání rozjednali poslanci zákon, který by nařídil každoměsíční poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Vláda chtěla, aby jej sněmovna projednala zrychleně, což ale opozice vetovala. Exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) uvedla, že mají proti novince námitky bytová družstva a společenství vlastníků jednotek, podle nichž by informační povinnost byla velmi nákladná.

Tři schůze za dva dny, pak pokračování nedokončených

Část bodů z programu mimořádné 31. schůze Poslanecké sněmovny ještě čeká na projednání. Přerušena je zatím do úterý, případně by se mohlo jednat i v dalších dnech příštího týdne. Poslanci se sejdou i v pátek, to však bude jiná schůze – tentokrát řádná červencová. Na navrženém programu je například novela zákona o silniční dopravě vrácená Senátem nebo předloha omezující plastové výrobky.

V příštím týdnu, konkrétně ve čtvrtek, bude další mimořádná schůze, na níž chtějí vládní strany projednat zavedení úsporného tarifu. Ten je jedním z opatření, kterým chce kabinet reagovat na vysoké ceny energií.