Odstoupení Rakušana je v zájmu STAN, řekl Vondráček. Pozice Hlubučka byla silná, podotkla Kordová Marvanová

UK: Vondráček, Žáček, Vlček, Okamura a Marvanová ke kauze Dozimetr (zdroj: ČT24)

Odstoupení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v zájmu hnutí STAN, protože to znevěrohodňuje práci policie, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Podle Pavla Žáčka (ODS) kauza kolem Petra Hlubučka a zásah na pražském dopravním podniku dokazuje nezávislost policejní práce. Podle radní Hany Kordové Marvanové (za STAN) se často různá podezření spíše bagatelizují a potrestán bývá ten, který na to upozorní. Situace ve STAN by tak měla být poučením.

„Může být tisíckrát pravda, co říkal pan Rakušan, ale on je paralyzován jako ministr a my nepotřebujeme paralyzovaného ministra vnitra, který nedělá vůbec nic,“ podotkl Vondráček.

Dodal, že nikdo nevyzývá Rakušana k odchodu z politiky či vlády, jde prý jen o vnitro. „Hnutí STAN tento resort mít nemůže. Za této situace je to pro mě nepředstavitelné,“ uvedl s tím, že kauza korupce a manipulování zakázek v pražském dopravním podniku představuje prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

Podle vládního poslance ODS Pavla Žáčka je však zásah policie důkazem toho, že orgán funguje nezávisle. „To, jak zasáhli policisté z NCOZ, potvrzuje, že tam žádná informace z ministerstva nešla,“ podotkl s tím, že případné odstoupení hnutí STAN z vlády by znamenalo změnu koaliční smlouvy. „Nedovedu si to představit i v tom, že směřujeme do předsednictví České republiky,“ uvedl s tím, že se premiér bude snažit udržet vládu, protože kauza na ni nemá bezprostřední dopad.

Vondráček dodal, že by Starostové měli vyvodit politickou odpovědnost právě kvůli předsednictví. „Vždyť je to ostuda a musí se to řešit,“ řekl.

Andělé a démoni

Také poslanec Lukáš Vlček (STAN) nevidí důvod k tomu, aby Rakušan vnitro opouštěl. „Situace jasně ukázala, že policie činí podle vlastního uvážení. Je vidět, že ministr vnitra do toho nezasahuje,“ podotkl s tím, že situace v Praze je však bezprecedentní.

„Okamžitě jsme v Praze vyzvali Petra Hlubučka, aby složil své politické funkce a taktéž se zachoval i ministr Gazdík,“ poznamenal s tím, že andělé a démoni jsou v každé společnosti, ale strana na to dokáže reagovat.

Předseda SPD Tomio Okamura podotkl, že STAN být ve vládě nemůže, protože jde o organizovaný zločin mezi nejvyššími politiky. Zmínil, že kdyby platil zákon, aby politici měli přímou a trestní odpovědnost, tak by tyto problémy nebyly. Stejně tak by podle něj mohla být řešením odvolatelnost politiků.

Okamura vidí paralelu s předsednictvím v roce 2009, kdy padla vláda Mirka Topolánka. Podle Žáčka však nelze tyto dvě situace srovnávat. „Tehdy byla vládní koalice postavena jinak. Rozdíl mezi koalicí a opozicí byl v jednotkách poslanců,“ dodal s tím, že musí ocenit přístup části opozice. „Která je si toho vědoma, že musíme (během předsednictví) uspět.“

Upozornění bez odezvy

Vlček také podotkl, že Stanislav Polčák i ministr školství Petr Gazdík udělali opravdu velké politické chyby, „ale nejsou trestně stíháni, na rozdíl od pana Babiše.“ Podle Vlčka chce také STAN přijít do budoucna s nástroji, aby se chybám hnutí vyvarovalo.

Pražská radní a bývalá poslankyně Hana Kordová Marvanová (za STAN) v pořadu zmínila, že Rakušana na podezření týkající se osoby pana Hlubučka a dopravního podniku upozornila, ale to zůstalo bez odezvy. „Je pravda, že by se to mohlo stát každé politické straně. A děje se to,“ zmínila a dodala, že je však potřeba, aby se vedení strany v případě takového zjištění podezřením zabývalo a nebagatelizovalo jej.

„To je chyba, která se stala. Děje se v dalších stranách, vždycky se to zametá pod koberec,“ podotkla. Nyní se tu tak podle ní objevila kauza, která „dělá ostudu celé politické scéně.“

O událostech kolem Hlubučka podle ní vědělo více lidí, často se ale stává, že pokud se poukáže na lidi, kteří jsou vysoko v hierarchii, tak je potrestán spíše ten, který na to upozornil. „Není to poučení jen pro STAN, ale pro všechny politické strany. Musí být mechanismy, abychom byli schopni naslouchat těm, kteří upozorní na nějakou nepravost, a to dříve, než přijde zásah policie,“ dodala.

Zmínila, že Rakušan sám dával najevo, že Praha je uzavřený region, se kterým ani předseda nemůže nic dělat. „Pozice pana Hlubučka a Polčáka byla mimořádně silná a nikdo si netroufal to řešit, to je moje vysvětlení,“ dodala.