Policisté přes dva roky sledovali lidi, auta i konspirační byty. Kauza dopravního podniku zblízka

Události: Kdo je kdo v kauze pražského dopravního podniku a jak se vyšetřovalo (zdroj: ČT24)

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je ve vazbě. Spolu s ním i další dva obvinění. Podle státního zástupce organizovali vybírání úplatků od dodavatelů pražského dopravního podniku. Hlubuček obvinění odmítá a jeho advokát označil exnáměstkovu roli v kauze jako okrajovou. Detaily z vyšetřování ukazují, že policisté sbírali důkazy dlouho a systematicky a že údajná zločinecká skupina měla mnohem víc členů.

Stíhání v ostře sledované kauze začalo ve středu – k jeho zahájení vedlo víc než dva roky trvající sledování několika lidí, telefonů, aut a dvou bytů v centru Prahy – jednoho v Dlážděné, druhého v Revoluční ulici.

Schůzky v jednom z bytů policie i natáčela. Údajnou předávku úplatku, o které věděla dopředu, pak detektivové zaznamenali díky kameře na parkovišti obchodního centra. Na postup policie dohlíží Adam Borgula – stejný státní zástupce jako v případu „jízdenkové“ kauzy pražského dopravního podniku z roku 2013. 

Skupina věděla o zájmu policie nejméně od předloňského září, kdy média psala o podaném trestním oznámení. Podle kriminalistů proto obvinění pravidelně prohlíželi svou techniku kvůli odposlechům. Najali si na to i bezpečnostní agenturu. A díky kontaktům u policie odhalili i jedno auto, které je sledovalo.

Vůdcem skupiny měl být částečně nesvéprávný Michal Redl

V případu chce policie stíhat třináct lidí; deseti z nich už obvinění předala, další byli v době zásahu v zahraničí. Faktickým vedoucím skupiny byl podle detektivů zlínský podnikatel Michal Redl. V minulosti spolupracoval s Radovanem Krejčířem, souzen ale nebyl, protože mu lékaři potvrdili částečnou nesvéprávnost.

Nyní se Redl pohyboval kolem pražských politiků. Policie prostřednictvím odposlechů zachytila například jeho verzi písně kapely Kabát, kde je Praha místem nejvhodnějším ke krádežím.

Jediným politikem mezi obviněnými je už zmíněný Petr Hlubuček. Podle policie skupinu spoluzakládal a uplatňoval svůj vliv díky postavení ve vedení hlavního města a v dozorčí radě dopravního podniku. Hlubuček to odmítá. Podle kriminalistů přijímal úplatky – Redl v jednom z odposlechů mluví třeba o patnácti tisících „Slepičákovi“ a vyšetřovatel se domnívá, že šlo o eura. „Slepice“ nebo „Slepičák“ měly být Hlubučkovy přezdívky.

Podle obvinění Hlubuček prosadil do vedení dopravního podniku Redlova známého Mateje Augustína. Ten je zatím na Slovensku a obvinění si má převzít příští týden. Policie tvrdí, že mu Redl slíbil tři miliony eur, v přepočtu skoro osmdesát milionů korun. Augustín podle policie komunikoval s dodavateli dopravního podniku.

Dříve měl blízko ke slovenské straně Smer. Za první vlády Roberta Fica šéfoval železničnímu dopravci Cargo Slovakia. Podle slovenských médií firmu přivedl do ztráty a inkasoval vysoké odstupné. Později s nákladní dopravou radil na úřadu vlády. Opozice jeho působení kritizovala.

Domluvené úplatky pak měl vybírat Pavel Dovhomilja. Podnikatel, o kterém v odposleších zaznívá, že ho do údajné organizované skupiny přivedl Petr Hlubuček.

Nejen řidič, ale i pokladník a „lovec“ odposlechů

Policie popsala i role dalších údajných členů této organizované skupiny. Třeba Ivo Pitrman byl nejenom osobní asistent a řidič Michala Redla, ale podle policejních záznamů i přepočítával a podle domluvy rozděloval peníze do obálek nebo kontroloval byty kvůli možnému odposlouchávání.

Podezření na korupci oznámil policii už před dvěma lety předseda dozorčí rady dopravního podniku Adam Scheinherr (Praha Sobě). Od té doby podle svých slov předával detektivům podklady. Během dvou let, kdy Scheinherr věděl o policejním vyšetřování, podle něj nevznikla dopravnímu podniku žádná škoda.

Nejvýše postaveným politikem, o kterém se policejní usnesení zmiňuje, je ministr školství Petr Gazdík (STAN). Policie píše o jeho telefonátech s Redlem, společné dovolené nebo domlouvání schůzky, kdy Redl mluví „o absolutně zabezpečené kanceláři“. Policie tím dokládá Redlův vztah k hnutí STAN.

„Údajně obvinění se trumfovali v tom, kdo mě lépe zná a kdo mě umí. Chci vyloučit, že by mě někdo uměl,“ vyjádřil se ke kauze sám Gazdík.