Podnikatelé s paušální daní mají problém s hypotékou. Tápou, jak prokázat příjmy

Události: Banky zatím nevědí, jak zhodnotí hypotéku žadatele s paušální daní (zdroj: ČT24)

Většina bank v Česku stále neví, jak bude přistupovat k žadatelům o hypotéky, kteří se přihlásili k paušální dani. Tito živnostníci příští rok nebudou mít daňové přiznání a může pro ně být komplikovanější prokázat příjmy. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) banky slíbily, že situaci vyřeší.

Hypoteční specialista Daniel Horňák dává poměrně jednoduchou radu: „Já bych doporučil určitě nechat si to spočítat nyní. Určitě bych nečekal na příští rok a pokusil bych se to řešit ještě se starým daňovým přiznáním za starých podmínek uznávání příjmů.“

Lidé s paušální daní totiž budou kvůli absenci daňového přiznání složitěji prokazovat své příjmy. A jakým způsobem je budou muset doložit, zatím nevědí ani samotné banky. Téměř všechny, které Česká televize oslovila, přiznaly, že situaci analyzují a konkrétní postup nemají.

Prokázání příjmů bance
Zdroj: ČT24

Jasno má zatím jen Moneta Money Bank, která bude posuzovat příjmy a výdaje na bankovním účtu žadatele. „Vidíme, jaké má tržby, na druhou stranu i to, jaké má výdaje – a to je daleko přesnější a daleko aktuálnější metrika jeho stavu a ekonomické kondice,“ uvedla její mluvčí Zuzana Filipová.

Banky budou chtít dokládat příjmy na účtu, pro někoho to může být problém

Prokazatelné příjmy na bankovním účtu bude chtít podle poradců nakonec doložit patrně většina bank. Jenže právě to může být pro některé podnikatele potíž.

„Banka bude sledovat celý výpis z účtu a bude mít kompletní náhled na historii podnikatele a může samozřejmě na výpisech objevit spoustu jiných věcí, u kterých by třeba podnikatel nebyl úplně rád, aby je banka viděla,“ konstatuje Horňák.

Další komplikace podle něj může nastat u podnikatelů, kteří část tržeb přijímají v hotovosti, a banka je tak na účtu neuvidí. Týkat se to přitom může až šestasedmdesáti tisíc lidí, kteří se k paušální dani přihlásili.

„My jsme upozorňovali, že je tam mezera, že právě u živnostníků nebude jasné, jak postupovat. Ministryně financí nás ubezpečovala, že to nebude problém,“ přiblížil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„My jsme o tom jednali tehdy s bankami a ty říkaly, že budou hledat cestu a najdou metodiku. Pokud by se ukázalo, že by tam problém byl, tak vyvolám jednání s Českou bankovní asociací,“ sdělila ministryně financí.