V nemocnicích je přes šest tisíc pacientů s covidem, nejkritičtější situace je na jižní Moravě

Události: Kritická situace v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Laboratoře v Česku potvrdily nové denní maximum prokázaných případů covidu-19 od začátku epidemie. Ve čtvrtek přibylo 27 717 nakažených. Je to více než dvojnásobek proti stejnému dni předchozího týdne. V nemocnicích je přes šest tisíc pacientů, kritická je situace na jižní Moravě. Vláda v demisi ve čtvrtek vyhlásila nová opatření. Ministerstva zdravotnictví a zahraničí se v pátek rozhodla od soboty omezit vstup do Česka z osmi afrických zemí kvůli nové mutaci z Jihoafrické republiky.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V nemocnicích je podle posledních údajů 6024 pacientů s pozitivním testem na covid. Naposledy byly počty hospitalizovaných takto vysoké počátkem letošního dubna. Ve srovnání se středou jich podle aktuálních čísel ubylo zhruba o stovku, údaj se ještě může měnit. V těžkém stavu je 895 pacientů.  Nejkritičtější situace je v jihomoravských nemocnicích. 

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že čtvrteční převoz devatenácti pacientů z Brna do Prahy uvolnil fakultním nemocnicím ruce, aby nejméně o víkendu a na začátku příštího týdne mohly přijímat další pacienty ve vážném stavu. „Předpovědi nejsou dobré. Podle našich analýz bude v kraji příští týden přibývat 25 lidí ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče denně. V současnosti máme na JIP asi 150 pacientů, maximum z letošního jara bylo 200. Je tak pravděpodobné, že příští týden bude na JIP v kraji víc pacientů než kdy dřív,“ upozornil hejtman s tím, že nemocnice by na příliv pacientů zatím měly být připravené.

Problémy mají i jinde. Třeba ve frýdeckomístecké nemocnici chystají pro lidi s covidem další oddělení. Pak už ale zařízení dosáhne na strop své kapacity. To, co chybí, jsou lidské síly - hlavně zdravotní sestry a ošetřovatelé. „Zdravotníci jsou z toho velmi frustrovaní a naštvaní, protože opravdu se starají o lidi - třeba na ARU ani jeden z pacientů s covidem, kteří tady leží, nemá ani jednu dávku očkování,“ sdělil ČT ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

I nemocnice v Prostějově kvůli vysokému počtu pacientů s covidem takřka vyčerpala kapacitu lůžek intenzivní péče. Žádá o pomoc ambulantní zdravotníky a zároveň vyzvala obyvatele, aby do nemocnice chodili jen v nejnutnějších případech. Prostějovsko vykazuje nejhorší epidemickou situaci, za poslední týden tam bylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel potvrzeno 1898 nákaz koronavirem, což je nejvyšší hodnota v celé republice.

Na dosud nejvyšší hodnotu vystoupala také týdenní incidence. Na sto tisíc obyvatel připadá 1231 případů za posledních sedm dní. Ve čtvrtek minulého týdne to bylo o 384 případů méně. V Olomouckém kraji připadá na sto tisíc obyvatel přes 1700 nově nakažených za poslední týden, ve Zlínském kraji 1561 a v Jihomoravském kraji 1474 případů. Naopak nejnižší týdenní incidenci vykazuje Karlovarský kraj s 476 případy na sto tisíc obyvatel. Incidenční číslo nižší než tisíc mají ještě kraje Liberecký, Královéhradecký a Ústecký.

Z okresů je na tom nejhůř zmíněné Prostějovsko, následuje Olomoucko a Šumpersko, shodně se 1790 případy. Na opačném konci žebříčku okresů podle týdenní incidence je Sokolovsko s necelými 400 případy v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Česko je podle týdenní incidence druhou nejvíce zasaženou zemí Evropské unie, hůře je na tom jen Slovensko. V podobném postavení byla ČR před devíti měsíci, vyplývá z dat projektu Our World in Data.

Laboratoře v Česku ve čtvrtek prověřily na přítomnost koronaviru podle průběžných údajů 105 tisíc vzorků, což by bylo zhruba o devět tisíc méně než před týdnem. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo ve čtvrtek pozitivních 12,4 procenta vzorků, zatímco před týdnem to bylo pět procent.

Ve čtvrtek lékaři aplikovali 58 600 dávek očkování, o 7600 více než před týdnem. Celkem jich bylo dosud podáno 13,27 milionu, z toho 737 tisíc tvoří ty posilující. Ukončené očkování má v Česku více než 6,3 milionu lidí. Podle ministerstva zdravotnictví to představuje 59 procent ze všech obyvatel ČR a 67,6 procenta populace ve věku od 12 let.

Kabinet v demisi ve čtvrtek v souvislosti se zhoršující se situací vyhlásil nová opatření –⁠ restaurace musí zavřít v deset hodin večer, nesmí se konat adventní trhy a začal platit zákaz pití alkoholu na veřejných místech. Hromadných kulturních a sportovních akcí se nově může účastnit maximálně tisíc lidí. Společenských akcí, jako jsou večírky či plesy, pak pouze sto osob. 

Na dodržování opatření se zaměří namátkové policejní kontroly. Reagovat budou také na podněty lidí, informoval mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. „V průběhu následujících několika dní dojde k posílení běžného výkonu služby s cílem zvýšit preventivní působení policie v rámci nových celoplošných omezení,“ uvedl.

Studio 6: Vladimír Pislaka z vědecké redakce ČT k novým opatřením a epidemické situaci (zdroj: ČT24)

Po restrikcích už kvůli zhoršující se situaci volají také regiony. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) požadoval v regionu zákaz konání kulturních a společenských akcí nad sto lidí. Tamní hygiena tak ale neučiní, zjistila ČT.

Krizový štáb Jihomoravského kraje požádal policisty a pracovníky hygienické stanice o častější a přísnější kontroly dodržování platných opatření, od nošení respirátorů až po uzavírání restaurací ve 22:00 hodin.

Brífink po zasedání krizového štábu Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

Protiepidemickými opatřeními se zabýval také Ústavní soud (ÚS). Podle jeho rozhodnutí Nejvyšší správní soud (NSS) chyboval, když odmítl návrh podaný jménem tří dětí, které se musely v dubnu ve školách testovat, ačkoliv měly protilátky na nemoc covid-19. Chyba podle ÚS spočívala v tom, že se NSS nezabýval námitkami věcně. Svou pravomoc při přezkoumávání mimořádného opatření vyložil příliš úzce, ačkoliv jiné, podobné návrhy směřující proti koronavirovým opatřením, řešil detailně.

Neočkovaným se ztíží návrat do Česka z Francie, Španělska či Portugalska

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo takzvanou mapu cestovatele, platit bude od pondělka. K územím s nízkým rizikem nákazy bude v Evropě patřit podle dosavadních informací pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí mezi takzvanými zelenými zeměmi byly Argentina, Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Namibie, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. V oranžové kategorii by měly zůstat pouze Itálie a Malta.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Finsko, Francie, Kypr, Monako, Norsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Baleárské, Kanárské a Azorské ostrovy a Madeira. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Lucembursko, Polsko a San Marino. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Bulharsku, Dánsku, Estonsku, Chorvatsku, Irsku, Islandu, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Rakousku, Řecku, Slovensku a Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář. Podmínky při návratu se netýkají lidí, kteří mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Od soboty nebudou moci do České republiky vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v osmi afrických zemích –⁠ Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii. Občané ČR a EU a držitelé dlouhodobých pobytů v Česku tak budou moci učinit za přísných epidemiologických podmínek. Ministerstva zdravotnictví a zahraničí tak rozhodla ve snaze zabránit šíření nové nebezpečné varianty koronaviru, která byla zachycena v JAR.