V krabičce antidepresiv může být omylem přípravek na urychlení trávení, varuje lékový ústav

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyzývá pacienty užívající lék na depresi CITALEC 20 mg, aby si zkontrolovali obsah balení. V jednom se totiž objevil jiný přípravek, ZIRID 50 mg, který je určen na léčení obtíží způsobených zpomaleným vyprazdňováním žaludku. Záměna podle ústavu neohrožuje zdraví, ale může snížit účinnost léčby.

„V jednom balení léčivého přípravku Citalec 20 mg byly nalezeny blistry jiného léčivého přípravku. Blistry obsahují přípravky určené pro jiný než český trh (Zirid 50 mg). Záměna nastala s velkou pravděpodobností u slovenského výrobce léku, kdy ve výrobní lince zůstal přípravek z předchozího výrobního procesu. Pacienty můžeme ujistit, že se nejedná o padělek,“ uvedla mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Záměna se týká šarže 2140918 u léku Citalec 20 mg s dobou použitelnosti do 31. srpna 2020. Dotčená šarže je na trhu od prosince 2018. Jiné šarže léku jsou podle ústavu v pořádku.

Samotné blistry jsou označeny správně, proto je lidé snadno poznají na první pohled. Pokud se shoduje název a síla léku na krabičce a na blistru – tedy „Citalec 20 Zentiva“, nejedná se o záměnu a přípravek mohou lidé bez obav používat.

Pokud se název a síla léků na krabičce a na blistru neshodují, měli by pacienti lék přestat užívat a vrátit jej do lékárny. Nejlépe do té, ve které ho dostali. Lékárna jim je vymění za nové a nezávadné balení.

Správný blistr v balení léčivého přípravku Citalec
Zdroj: SÚKL

„Záměna obou přípravků nepředstavuje bezprostřední závažné ohrožení zdraví pacienta. Nelze však vyloučit sníženou účinnost či neúčinnost nastavené léčby, případně výskyt příznaků způsobených náhlým vysazením u pacientů užívajících přípravek Citalec delší dobu,“ upozornil lékový ústav.

V případě výskytu nežádoucích účinků by lidé měli navštívit ošetřujícího lékaře a nežádoucí účinky případně nahlásit i na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

  • CITALEC je antidepresivum patřící do skupiny tzv. selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu. Léčivá látka citalopram působí na centrální nervový systém. Lék je určen k léčbě deprese, je vhodný i pro udržovací léčbu, kdy příznaky jako skleslost, smutek, ztráta schopnosti mít radost, strach, úzkost a bolest jsou na ústupu nebo již zcela vymizely. V této fázi léčby působí lék preventivně a chrání před návratem nemoci.
  • ZIRID je lék zrychlující pohyb trávicí trubice a je určen především k léčbě obtíží způsobených zpomaleným vyprazdňováním žaludku.