V den nedožitých 82. narozenin Václava Havla převzal cenu Vize 97 profesor Josef Jařab

Amerikanista, překladatel a někdejší senátor Josef Jařab převzal jubilejní dvacátou Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Emeritní rektor Univerzity Palackého v Olomouci získal toto ocenění za rozvoj vzdělanosti, šíření anglo-americké kultury a demokratických principů.

Cenu Josefu Jařabovi v pátek předala Dagmar Havlová v prostorách Pražské křižovatky v kostele svaté Anny v den nedožitých 82. narozenin bývalého prezidenta Václava Havla. Laureát získává diplom a pamětní artefakt v podobě berly sv. Vojtěcha od českého umělce Jiřího Plieštika.

Ještě před slavnostním ceremoniálem se na stejném místě konala rozprava nazvaná Amerika u nás a v nás. Jařab, profesor anglické a americké literatury na olomoucké univerzitě, diskutoval s psychiatrem Cyrilem Höschlem, ředitelkou Fulbrightovy komise Hanou Ripkovou či diplomatem Martinem Paloušem o vlivu anglo-americké kultury.

Akademický život spojil s Olomoucí

Jednaosmdesátiletý Jařab patří mezi nejvýznamnější české amerikanisty a překladatele americké literatury. Pochází ze slezských Kravař, ale jeho akademická dráha je spojena hlavně s Olomoucí a Palackého univerzitou. Byl prvním pedagogem, který podpořil studentskou stávku v listopadu 1989 a v roce 1990 se stal prvním svobodně zvoleným rektorem Univerzity Palackého po pádu komunistického režimu.

Později byl rektorem Středoevropské univerzity v Budapešti. Přednášel ve třiceti zemích světa, působil na několika amerických univerzitách. Je nositelem čestných doktorátů dvou amerických a jedné anglické univerzity. V listopadu 1989 byl zakládajícím členem Občanského fóra v Olomouci a angažoval se v místní politice. Byl dvakrát zvolen do Senátu.

Cenu Vize 97 uděluje Nadace Dagmar a Václava Havlových od roku 1999. Určena je myslitelům, kteří překračují tradiční rámec vědeckého poznání, přispívají k chápání vědy jako součásti obecné kultury, nekonvenčním způsobem se zabývají základními otázkami poznání, bytí a lidské existence. Vloni cenu získal americký fyzik Nathaniel David Mermin.