V Česku je 32 pacientů s COVID-19. Lidi budou nově do karantény posílat praktičtí lékaři

Testy v neděli potvrdily koronavirus u dalších šesti lidí. Čtyři z nich byli lyžovat v Itálii, jeden se od nich nakazil po návratu a zatím poslední potvrzený nemocný má spojitost s případy z Bostonu. Celkem v Česku onemocnělo 32 lidí, tato bilance je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro víkend konečná, žádné laboratoře už ve večerních hodinách netestují.

Ministr Vojtěch na večerní tiskové konferenci oznámil vydání mimořádného opatření, na jehož základě budou hygienické stanice hlásit praktickým lékařům všechny lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženými koronavirem. Praktici je následně na dálku pošlou do dvoutýdenní karantény. 

Dosud musely o karanténě rozhodovat krajské hygienické stanice. Ministr si od kroku slibuje odlehčení hygienikům, kteří se budou moct věnovat dohledávání dalších možných kontaktů. 

„(Hygienici) musí kontakty navštívit a rozhodnutí o karanténě jim předat, což je u rostoucího počtu případů zatěžující,“ komentoval ministr dosavadní praxi. Proto se „všem poskytovatelům zdravotních služeb či praktikům nařizuje, aby rozhodli o karanténě u osob, u kterých jim místně příslušné hygienické stanice sdělí, že byly v kontaktu s pacientem,“ dodal.

Zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory

V pondělí ministr kvůli koronaviru navrhne Bezpečnostní radě státu zákaz návštěv v domovech pro seniory a nemocnicích. „Už to není o doporučení, ale plošném zákazu návštěv. To riziko tu bezesporu existuje. Věřím, že opatření bude schváleno,“ řekl ministr.

První dodávku respirátorů, které centrálně pořídí stát, by měly nemocnice dostat podle Vojtěcha koncem týdne. Nejspíš by je měly obdržet ve čtvrtek a v pátek. Vláda se chystá o procesu nákupu rozhodnout v pondělí a poté se uzavřou smlouvy s výrobci, uvedl ministr.

V první nemocniční zásilce by mělo být 190 tisíc respirátorů, 20 tisíc těchto pomůcek by měli dostat praktici. „Počítáme s tím, že respirátory zajistíme i pro sociální zařízení, abychom chránili personál a klienty,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví. Kdy by domovy pro seniory a další služby mohly ochranné pomůcky dostat, neupřesnil.

Případy mají spojistost s Itálií a americkým Bostonem

Koronavirus je v Česku přesně týden, respektive uplynul týden od chvíle, kdy ministr zdravotnictví oznámil první tři pozitivně testované případy. Během následujících sedmi dnů přibylo dalších 29 lidí s potvrzenou nákazou.

Zatím posledním potvrzeným pacientem je muž z Hradce Králové, který má spojitost s případy z Bostonu. Podle ministra Vojtěcha je u něj průběh nemoci mírný, muž je bez teplot a zůstal v domácí izolaci stejně jako jeho rodinní příslušníci.

Premiér Andrej Babiš (ANO) informoval v podvečer o třech nových pacientech s pozitivním testem. „Je tam i starší člověk,“ poznamenal. Předseda vlády se zmínil o jeho hospitalizaci, podle ministra zdravotnictví ale zatím zůstává v domácí karanténě a nemá obtíže.

Podle Vojtěcha jde o příbuzného dalších dvou lidí s potvrzenou nákazou. Ti patřili do skupiny z Děčína, která vyrazila společně lyžovat do italského střediska Auronzo di Cadore a již několik jejích členů po návratu onemocnělo.

Události: Počet lidí s koronavirem v Česku dál roste (zdroj: ČT24)

Dva nové případy ohlásil ministr zdravotnictví již dříve. Jde o manželský pár, který byl rovněž lyžovat v Itálii. „Byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii se skupinou osob, u kterých se již v minulých dnech onemocnění potvrdilo,“ upřesnil Adam Vojtěch.

Většina lidí s potvrzenou nákazou koronavirem tak byla v Itálii nebo se od nich nakazili v Česku. Čtyři případy mají vazby na americký Boston.  

Pozitivní test už neznamená jistou hospitalizaci

Až do pátku byl každý s potvrzenou nákazou hospitalizován, od soboty zůstávají nemocní s mírnými příznaky doma. Doma je i většina lidí diagnostikovaných v neděli.

Nemocnice naopak začaly některé lidi, o které dosud pečovaly, propouštět. „Dva pozitivní pacienty jsme dnes na základě rozhodnutí epidemiologa propustili do domácí karantény,“ oznámila v neděli na Twitteru Nemocnice Na Bulovce.

Lidé, kteří mohou zůstat s nemocí doma, ovšem musí dodržovat karanténu. Ta bude nutná, dokud opakované testování neprokáže, že v sobě již virus nemají. 

Karanténa v Česku i Itálii

Ministerstvo zdravotnictví od soboty zavedlo mimořádné opatření, podle kterého každý, kdo přijíždí z Itálie – a to z jakéhokoli regionu od nejhůře zasažené Lombardie například po ostrov Sardinie, kde je méně nemocných než v Česku – musí do povinné dvoutýdenní karantény. Výjimku vydal ministr Vojtěch pro řidiče kamionů, zdravotnické služby a piloty dopravních letadel, kteří se v Itálii nezdrží.

Čeští turisté by se měli dostat z Lombardie a dalších oblastí, které od neděle izolovala italská vláda. Podle vládního dekretu zůstane tento region a dalších čtrnáct provincií na severu Itálie včetně města Benátky až do 3. dubna izolovány.

Babiš se sejde se zástupci cestovních kanceláří. Budou řešit situaci Čechů v italské karanténě (zdroj: ČT24)

Uzavřenou oblast sice nesmí nikdo opustit ani v ní cestovat s výjimkou pracovních či zdravotních důvodů, podle českého ministerstva zahraničních věcí ale „jsou povoleny návraty do vlastního bydliště“.

Uzavřené oblasti v Itálii
Zdroj: ČT24/opa

Letadla nelétají, víza se nevydávají

S Itálií i dalšími dvěma zeměmi s velkým počtem nakažených - Čínou a Jižní Koreou - přerušilo Česko již dříve přímé letecké spojení. Od soboty také přestaly české úřady vydávat víza žadatelům v těžce zasaženém Íránu.

K dalším opatřením vyhlášeným v souvislosti s koronavirem patří zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Prezident varoval před panikou

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru varoval před panikou. „Chtěl bych vyzvat, abychom si především zachovali chladnou hlavu. Protože nejhorší, co by nás mohlo potkat, je strach. Strach oslabuje,“ řekl Zeman.

Vyjádřil také podporu krokům, které v souvislosti s nákazou dělají vláda a Bezpečnostní rada státu. Za nesmyslné označil počínání lidí, kteří si v obavě před epidemií nakupovali zásoby trvanlivých potravin.