Turisté z Polska znovu ucpali příjezd do skalního města v Adršpachu

Kvůli náporu turistů do skalního města v Adršpachu na Náchodsku policie znovu uzavřela příjezdovou silnici od přechodu s Polskem. Přijíždějící auta už totiž nemají kde parkovat. Policisté na situaci na příjezdu do Adršpachu motoristy upozorňují. Stejná situace se vzhledem ke slunečnému počasí může opakovat i v neděli.

Uzavřená je silnice od Polska přes obec Zdoňov. Do skalního města se lze dostat i po silnici od Teplic nad Metují. „Do Adršpachu je možné vjet, ale nejsou tam už žádná volná parkovací místa. Policejní hlídky o tom řidiče informují, vjezd jim nezakazují,“ uvedl mluvčí krajské policie Ondřej Moravčík.

Jak dlouho dnes bude silnice zavřená, bude záležet na zájmu turistů o prohlídku skal. Stejná situace se může opakovat i v neděli, neboť počasí výletům přeje.

Obdobné dopravní opatření je v turistické sezoně poměrně časté. Například v srpnu doprava ve směru od Polska kolabovala pět dní po sobě. Královéhradecký kraj chce proto situaci řešit například novými záchytnými parkovišti, úpravou provozu nebo informačním systémem pro řidiče.

Adršpašské skály tvoří se sousedními Teplickými skalami nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.