Třetí čtení důchodových změn se protáhne do dalšího týdne, v pátek řečnili jen poslanci s přednostním právem

Události: Další poslanecká debata o úpravě důchodů (zdroj: ČT24)

Jen opoziční poslanci Andrej Babiš (ANO), Alena Schillerová (ANO), Aleš Juchelka (ANO), Radim Fiala (SPD) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vystoupili v pátek v Poslanecké sněmovně s projevy v debatě při třetím čtení vládní důchodové novely. Všichni využili přednostní práva, takže se na ně nevztáhlo omezení řečnické doby prosazené koalicí. Jejich projevy a dvouminutové faktické poznámky zabraly celých pět hodin, během nichž je třetí čtení možné. Jednání se tedy protáhne do dalšího týdne, kdy měly být parlamentní prázdniny.

V Poslanecké sněmovně zatím ještě naplno nezačala rozprava ke třetímu čtení novely, která má změnit pravidla pro valorizace penzí a předčasné odchody do důchodu, přesto již uplynuly dvě pětihodinovky, během nichž je třetí čtení podle jednacího řádu možné. Podobně jako při prvním pokusu o schválení ve středu zabrala i v pátek většinu času dlouhá vystoupení opozičních politiků, kteří využili svá přednostní práva k vystoupení. Do rozpravy je přihlášeno 22 poslanců, kteří přednostní právo nemají, ale ještě nedošlo na vystoupení žádného z nich.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zdůraznil po konci pátečního jednání, že považuje za nezbytné dokončit třetí čtení v příštím týdnu. „Je evidentní, že opozice využívá své obstrukční nástroje, aby oddálila hlasování. My určitě to hlasování provedeme v příštím týdnu, protože opozice nemůže obstruovat projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

Ve třetím čtení občas většina brání obstrukcím tím, že prosadí pevný čas hlasování. V pátek koalice učinila jiný krok, který měl průtahům zamezit – schválila omezení řečnické doby na dvakrát deset minut. Navrhl to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob poté, co opoziční kluby vetovaly návrh, aby mohlo třetí čtení pokračovat i po druhé hodině odpoledne. Podle jednacího řádu je na třetí čtení vyhrazen čas pouze ve středu a pátek od 9 do 14 hodin. Neprošel protinávrh Radka Vondráčka (ANO), aby měli poslanci alespoň dvakrát třicet minut.

Po schválení Jakobova návrhu opoziční politici takové omezení kritizovali. Jana Mračková Vildumetzová (ANO) poukázala na to, že rozprava vlastně ještě ani nezačala. „Aleš Juchelka je první v rozpravě a vy omezíte rozpravu na dvakrát deset minut,“ podotkla. Sám Juchelka následně řekl, že by to měla být klíčová novela, míní, že nebude na debatu dost času. „Víte, kdy začala rozprava? Ve středu ve 13 hodin, kdy 40 minut řečnil a představoval ve třetím čtení změny, které jsou navrženy, pan ministr Jurečka. Potom bylo šest faktických poznámek, na které se nedostalo,“ shrnul.

Jurečka naopak vystoupil na obranu takového omezení s tím, že třetí čtení se má týkat podle jednacího řádu hlavně konkrétních pozměňovacích návrhů a hlasování o nich. I po ministrově vystoupení ale pokračovali opoziční poslanci ve stížnostech na časové omezení, celkem to zabralo více než hodinu.

Jednání místo prázdnin

Poslanci jednají o důchodech v době, kdy podle původních plánů měly být již parlamentní prázdniny. Řada z nich však i tak v jednacím sále nebyla. Než předsedající Věra Kovářová (STAN) přečetla seznam všech omluvených členů sněmovny a také ministrů, uplynulo pět minut. Poté se s přednostním právem přihlásil předseda ANO Andrej Babiš, který vystoupil ještě před tím, než poslanci začali projednávat bod z programu schůze.

Začal číst mediální komentáře, které jsou vůči vládnímu plánu změn v důchodech kritické. Prokládal je svými poznámkami, mimo jiné označil návrhy kabinetu za nemravné. Podle Babiše ministři „chtějí, aby šetřili všichni kromě nich“. Prohlásil také, že stát na důchody má, domnívá se však, že vláda jeho hospodaření špatně řídí. Později se již Babiš od důchodů tematicky odklonil, hovořil o migraci nebo nakupování ruské ropy.

„Chceme, aby vláda ustoupila od toho, že bude okrádat důchodce, jak to dělá od svého nástupu do úřadu,“ řekl šéf ANO na závěr své zhruba hodinové řeči.

Na Babišova slova reagoval bezprostředně Jurečka. Odmítl, že by se senioři vesměs měli špatně, byť připustil, že u některých „je situace složitější“. Domnívá se však, že těm více než dříve pomáhají příspěvky na bydlení. „Podpora se výrazně navýšila,“ uvedl Jurečka. Za důležité považuje také výchovné.

„V současné situaci je výše průměrného důchodu v této zemi, který prakticky odpovídá i tomu nejčastěji pobíranému důchodu v rámci mediánů, 20 200,“ sdělil Jurečka. Až po jeho projevu, téměř hodinu a půl po začátku jednání, předsedající formálně otevřela bod programu.

Do rozpravy byli po jejím přerušení přihlášeni tři poslanci s přednostními právy a sedmnáct „řadových“ členů dolní parlamentní komory. Do konce jednání ale počet přihlášených ještě vzrostl. Nedošlo ale na nikoho z nich. Po Babišově úvodním vystoupení přišly na řadu faktické poznámky, které někteří poslanci nestihli doříct během předchozího jednání. Při nich navrhla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová přerušení projednávání bodu do 29. srpna. Neuspěla a poslanci zamítli i protinávrhy na přerušení v řádu minut.

Po faktických poznámkách vystoupil jako první z trojice přihlášených s přednostním právem předseda klubu SPD Radim Fiala. Ten se ve své řeči – na niž se při využití přednostního práva schválený limit nevztahoval – věnoval zejména ambici vlády zpřísnit podmínky pro předčasné odchody do penze. Mimo jiné kritizoval, že změny začnou platit naráz, chtěl by, aby případně byly alespoň zaváděny postupně.

Hovořil také o ambici obrátit se na Ústavní soud kvůli tomu, že by nadcházející lednová valorizace ještě neměla vycházet z nových pravidel, což podle Radima Fialy bude pro penzisty méně výhodné. „Fialova vláda (…) ve věci valorizace důchodů rozhoduje vždy podle toho, co bude pro důchodce horší a nevýhodnější. Kde by je mohla obrat o nějakou korunu. Tento postup je v právním státě nepřijatelný a opět bude asi vyžadovat posouzení Ústavním soudem,“ řekl.

Události, komentáře: Hledání důchodové reformy, která přežije několik desetiletí (zdroj: ČT24)

Alena Schillerová následně ve vystoupení s přednostním právem mimo jiné kritizovala nahrazení mimořádných valorizací dočasnými příspěvky, a to kvůli jejich výši. „Výše přídavku nepokryje nárůst cen, kterému důchodci čelí. Přestane totiž platit situace, kdy se důchodcům vyrovnal, ač s určitým zpožděním, celý nárůst cen do jejich penzí. Podle návrhu ministra Jurečky a jeho kolegů z pětikoalice se do dočasného přídavku zahrne pouze 60 procent nárůstu cen. Zbývajících 40 procent se jim prostě vytratí,“ uvedla.

Prohlásila také, že jediný cíl navržených změn je „připravit současné i budoucí důchodce o finanční prostředky“.

Aleš Juchelka, který následně vystoupil se stanoviskem poslaneckého klubu ANO, zopakoval postoj poslanců svého hnutí, že Česko není v tak špatné ekonomické kondici, aby muselo s důchody něco dělat. Poukázal, že zadlužení je pod průměrem EU. „Odmítám, aby bylo omíláno, že důchody pro naše rodiče a prarodiče jsou na dluh. Nejsou. Máme průběžný důchodový systém, do něho něco přiteče, odteče,“ konstatoval. Na schvalovaných změnách v prvé řadě kritizoval to, že se týkají již současných důchodců, je přesvědčen, že by se neměly týkat ani lidí, kteří jsou bezprostředně před důchodem.

Na závěr vystoupení Juchelka upřesnil, že klub ANO bude hlasovat pro zamítnutí vládní novely. Zamítnutí navrhla ve druhém čtení SPD.

Třetí čtení začalo ve středu

Třetí čtení novely zákona o důchodovém pojištění zahájila sněmovna ve středu. Měla o ní jednat od 9 do 14 hodin, ale fakticky se k tématu dostala až po poledni. Pak zákon stručně představil ministr Jurečka, na kterého v delším vystoupení reagoval předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura a krátkými faktickými poznámkami někteří poslanci ANO, načež odbila druhá hodina odpoledne.

Většinu času ve středu zabrala vystoupení poslanců s přednostními právy. Nejdéle hovořil předseda opozičního ANO Andrej Babiš, dlouhá byla také řeč Tomia Okamury, přihlásili se i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a místopředsedové sněmovny za ANO Klára Dostálová a Karel Havlíček. V projevech kritizovali vládu z různých úhlů, ne přímo kvůli změnám v důchodech – například kvůli zrušení EET, které dává opozice do souvislosti s omezeními možnosti platit kartami na některých místech, nebo kvůli migraci.

Vládní návrh počítá s tím, že se budou penze valorizovat výhradně na začátku kalendářního roku, a to o celou inflaci a třetinu růstu reálných mezd oproti dosavadní polovině. Stávající mimořádné valorizace v průběhu roku v případě, že je roční inflace nad pěti procenty, chce kabinet nahradit dočasnými příspěvky, které by sice měly důchodcům pomoci s akutním zdražováním, ale neprojevily by se ve výpočtu valorizace pro další rok.

Další změna se týká předčasných odchodů do důchodu, o které byl loni zvýšený zájem. Podle návrhu by byl předčasný odchod možný až po 40 odpracovaných letech místo dosavadních 35 a zároveň nejdříve tři roky před řádným termínem místo stávajících pěti. Předčasné důchody by se také měly krátit výrazněji než dosud.

Opoziční poslanci navrhli ve druhém čtení řadu změn. Lucie Šafránková (SPD) přišla i s návrhem na úplné zamítnutí novely. Ve středu v Interview ČT24 avizovala, že ještě navrhne její vrácení do druhého čtení. Kromě toho ona i další poslanci přišli s návrhy na úpravy, které by měly zrušit jednotlivé prvky změn navržených vládou a ponechat pravidla pro valorizace či předčasné důchody co nejblíže současným parametrům.