Šafránková by chtěla změny v důchodech vrátit do druhého čtení. Je třeba domluvit se na reformě, říká

Interview ČT24 s Lucií Šafránkovou (zdroj: ČT24)

Opoziční poslankyně Lucie Šafránková (SPD) navrhne, aby se návrh změn v důchodech, který nyní projednává sněmovna v závěrečném čtení, vrátil do čtení druhého. Chce, aby dílčí změny, které se týkají budoucích valorizací a předčasných důchodů, nahradila plnohodnotná důchodová reforma, na níž by se shodly všechny politické strany. Zopakovala, že vládní změny v podobě, v jaké je nyní poslanci projednávají, SPD odmítá. Lucie Šafránková odpovídala v Interview ČT24 na otázky Martina Jonáše.

Poslanecká sněmovna zahájila ve středu třetí čtení změn v důchodech, pokračovat bude v pátek. Vládní novela bude mimo jiné čelit návrhu Lucie Šafránkové na úplné zamítnutí, zároveň navrhla poslankyně SPD řadu změn, jimiž by chtěla zmírnit posun oproti nynějšímu stavu. V Interview ČT24 uvedla, že přednese ještě jeden návrh.

„Budu ve třetím čtení podávat návrh, aby se to vrátilo zpátky do druhého čtení. A to z důvodu, abychom si sedli (…) a jednali o skutečné důchodové reformě a ne těchto parametrických změnách,“ uvedla.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) označuje to, co nyní projednává sněmovna, za první část důchodové reformy, další části chce předložit do sněmovny příští rok. Opozice je skeptická, odmítá, že by to, s čím Jurečka přišel, byla reforma, a hovoří o parametrických změnách, které je potřeba odmítnout.

Šafránková varovala před tím, aby se vláda pokusila změny v důchodech protlačit silou. „Nová vláda věci, které současná vláda prosadí, může zrušit. Vyvolává to nejistotu v občanech. Proto je důležité sednout si za jednací stůl a bavit se o důchodové reformě, která bude mít budoucnost,“ řekla.

Míní, že navržené změny valorizací nejsou přiměřené. V budoucnu by se měly penze zvyšovat každý rok o celou inflaci a třetinu růstu reálných mezd na rozdíl od nynější poloviny reálných mezd. Nepovažuje za nutné ani výrazně zpřísnit pravidla pro předčasný odchod do důchodu. To by nově mělo být možné nejdříve tři roky před řádným termínem oproti nynějším pěti a po 40 odpracovaných letech místo nynějších 35.

Šafránková by to vše chtěla nahradit pouhým krácením důchodů koeficientem 1,5 procenta. Míní, že to stačí, aby neodcházeli lidé do předčasného důchodu, aniž by k tomu měli pádný důvod. „Je to dostatečný argument na to, aby to odradilo. To, co navrhuje pan ministr (…), je opravdu mnoho,“ podotkla.

Místo změn v důchodech podpora porodnosti

Připustila, že je systém důchodového pojištění v deficitu, míní však, že místo snížení budoucích valorizací nebo zpřísnění pravidel pro předčasné odchody do penze by se měla vláda soustředit na podporu porodnosti.

„V minulém roce se narodilo méně dětí, než bychom v České republice potřebovali. Už se mělo začít dávno, bohužel se nic nedělo, zaspala se ta doba,“ řekla. Za vhodná prorodinná opatření by považovala zvýšení porodného, daňových slev na děti a také podporu porodnosti. Podotkla, že by se to z dlouhodobého hlediska vyplatilo.

„Státní rozpočet budou sice na začátku stát peníze, ale zároveň tím, pokud se zvýší porodnost, se zase vrátí,“ prohlásila s tím, že je také potřeba, aby stát propagoval, „že je to potřeba a že mít dítě se vyplatí“.

SPD podle ní přišla i s úspornými návrhy, které mají být alternativou k vládnímu balíčku. Ten minulý týden prošel prvním čtením ve sněmovně. Opoziční hnutí by podle ní chtěla ušetřit miliardu omezením mezinárodních a nadnárodních organizací a dalších 40 miliard zdaněním dividend nadnárodních korporací.

„Potom je to omezení soukromým podnikatelským subjektům. K tomu se i pan Stanjura vyjádřil, že by to mělo být kolem 110 miliard. Potom je to omezení politickým neziskovkám – ne těm, co pomáhají lidem například se zdravotním postižením, ale skutečně politickým neziskovkám, které zkoumají genderové aktivity a podobně. To máme kolem 11 miliard,“ vyčíslila Lucie Šafránková.

Šetřit by podle ní měla vláda i sama na sobě. Je přesvědčena, že by ministerstva dokázala uspořit pět až deset procent svých dosavadních výdajů.