Teploty v týdnu vyšplhají i nad deset stupňů, lze čekat také déšť

V týdnu místy zaprší, na horách může ještě sněžit. Nejnižší noční teploty se většinou udrží nad nulou, teploty přes den se budou nejčastěji pohybovat kolem deseti stupňů Celsia. Chladnější počasí očekávají meteorologové ve čtvrtek a v pátek, kdy se má průměr nejvyšších denních teplot dostat na osm stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tento týden má být teplotně průměrný a srážkově výrazně nadprůměrný, ještě se vyskytnou i sněhové srážky, zejména na horách, uvedl ČHMÚ. Průměrné minimální noční teploty se mají pohybovat kolem tří stupňů Celsia, v noci na středu kolem nuly. Maximální denní teploty budou podle meteorologů zpočátku kolem třinácti stupňů, ve druhé polovině týdne kolem devíti stupňů Celsia.

V úterý má být přes den zataženo až oblačno, občas se objeví déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku zpočátku ojediněle mlhy a pršet by mohlo až odpoledne. Meteorologové upozorňují, že ojediněle se může vyskytnout i bouřka a kroupy. Nad 1100 metrů nad mořem budou nejspíš srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se zřejmě budou pohybovat mezi šesti až dvěma stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku při bezvětří a jasné obloze ojediněle kolem nuly. Přes den se nejvyšší teploty mají dostat na devět až třináct stupňů. V Čechách na horách a ve výběžcích na severu území bude foukat vítr s nárazy až sedmdesát kilometrů za hodinu.

Ve středu se ráno mohou ojediněle objevit mlhy. V Čechách má být od jihozápadu postupně oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku očekávají meteorologové přibývání oblačnosti až odpoledne a večer. Nejnižší noční teploty budou nejspíš od dvou do minus dvou stupňů Celsia, nejvyšší denní pak od deseti do čtrnácti stupňů, na západě Čech mezi sedmi až deseti stupni. „Během středy postoupí od západu do střední Evropy zvlněná studená fronta a počasí u nás bude ovlivňovat až do pátku,“ uvedli meteorologové.

Ve čtvrtek má občas zapršet na většině území, v Čechách na horách nad 1000 metry bude zřejmě sněžit. Nejnižší noční teploty se mají pohybovat mezi sedmi až třemi stupni Celsia, nejvyšší denní mezi osmi až dvanácti stupni, při trvalejším dešti kolem sedmi stupňů. Také v pátek se očekávají přeháňky, teploty budou nejspíš podobné, stejně tak o víkendu.