Teplé počasí utne silný vítr, foukat bude v úterý i ve čtvrtek. Teploty budou v týdnu kolem 15 stupňů

Nový týden přinese značně větrné počasí. Na horách očekávají meteorologové silné nárazy již v pondělí večer, silný vítr bude vát také ve druhé polovině týdne. Většinu dnů budou nejvyšší teploty kolem 15 stupňů Celsia, zejména pondělí bude však teplejší. Odpoledne by mohly teploměry ukazovat i přes 20 stupňů Celsia.

Do Česka proudí velmi teplý vzduch, a proto budou teplotní maxima vesměs sice kolem 15 až 19 stupňů Celsia, ve středních Čechách a na jihu Moravy bude i 20 stupňů a ojediněle může být až 23 stupňů. Tím ale příliv teplého vzduchu vyvrcholí a nahradí ho zvlněná studená fronta.

Kromě toho, že příští dny budou již chladnější, začne večer také foukat. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti až kolem 55 kilometrů za hodinu, na horách i kolem 90 kilometrů za hodinu. Silně foukat bude hlavně na Moravě a ve Slezsku – více na severu a východě. „Nejsilnější vítr by měl být v Beskydech, Jeseníkách a také v Orlických horách,“ upřesnil meteorolog ČT a ČHMÚ Jan Šrámek.

Kvůli očekávanému silnému větru vydal Český hydrometeorologický ústav i výstrahu. Bude platit od pondělních 22 hodin do úterních 8 hodin ve Zlínském kraji, východní polovině Jihomoravského kraje, na východě a severu Olomouckého kraje a ve většině Moravskoslezského kraje kromě okolí Ostravy a Karviné.

V úterý, kdy bude vítr přes den slábnout, meteorologové čekají na většině území občasný déšť. Nejvyšší teploty klesnou na 10 až 14 stupňů Celsia, jen ve Slezsku může být zpočátku tepleji – až kolem 18 stupňů.

Ve středu a čtvrtek se mírně oteplí až na 13 až 17 stupňů Celsia, ale ve čtvrtek znovu začne silně foukat. Teploty potom opět poklesnou, v pátek a o víkendu je potřeba počítat i s deštěm. Český hydrometeorologický ústav avizoval, že i na čtvrtek vydá kvůli silnému větru výstrahu, která by měla platit ve většině Moravy a ve Slezsku.