Systém očkování jsme chystali už v létě, říká Vojtěch. Měly se využít pojišťovny, reaguje Němečková

OVM: Zdenka Němečková Crkvenjaš a Adam Vojtěch o nemocnicích a očkování (zdroj: ČT24)

V nemocnicích nechybějí ani tak přístroje a volná lůžka jako lidi. Personál v nemocnicích je za poslední měsíce často značně přepracovaný. Situaci ale podle hostů Otázek Václava Moravce, bývalého ministra zdravotnictví a nynějšího poslance Adama Vojtěcha (za ANO) a přednostky kliniky popáleninové medicíny FN Ostrava Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS), zdravotníci zvládnou. Probírali i situaci s očkováním a shodli se na důležitosti zapojení praktických lékařů.

Odkládání operací, které v současnosti probíhá, principálně podle Adama Vojtěcha správné není, ale bohužel je nyní nezbytné. „Čeká nás, že budeme v rámci nemocnic muset dohnat výkony, které byly z objektivních důvodů odloženy. Ti necovidoví pacienti nikam nezmizeli,“ říká Vojtech.

„Jde hlavně o to, že pacienti se nedostanou do nemocnice. Když už v nemocnici jste, tak péče z mojí zkušenosti horší není,“ reaguje přednostka kliniky popáleninové medicíny ostravské nemocnice Němečková. Problém by podle ní byl, kdyby ještě narostl počet pacientů a muselo by se selektovat, komu bude poskytnuta péče.

Nahrazování péče lidem, kterým se musela například odložit operace, si lékaři podle Němečkové vyzkoušeli už po první vlně koronavirové epidemie. Nyní očekává, že to zdravotníci zvládnou. Jako problém ale vidí třeba fakt, že někteří pacienti se kvůli koronaviru bojí navštívit nemocnici, a proto přijdou později a v horším stavu.

„Nejvíce biti budou onkologičtí pacienti, ti musí mnohdy čekat déle, než by to bylo normálně. Podobně jsou na tom také pacienti s roztroušenou sklerózou,“ přibližuje Němečková.

Očkování jako spása

Vakcinace začala v České republice na konci loňského roku, rezervační systém pro veřejnost nad 80 let se potom spustil v pátek. Celosvětově je v očkování nejlepší Izrael, tam už je naočkována skoro čtvrtina celé populace. Asi pět procent lidí pak bylo vakcinováno ve Velké Británii a třetí jsou Spojené státy, tam je to lehce přes tři procenta.

„Na vakcinační strategii jsme začali pracovat už v létě, dal jsem to do gesce panu profesoru Chlíbkovi, který je šéf vakcinologické společnosti. Sedmého září jsme tu strategii zveřejnili do veřejných konzultací,“ vysvětluje bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch. Sám odešel z ministerstva v den, kdy končila lhůta pro připomínky ke strategii.

Očkování na covid-19 ve světě
Zdroj: ČT24

Zhroucení systému registrace očkování Vojtěch příliš kritizovat nechce. „Musíme si uvědomit, že ty věci se řeší za pochodu, máme dnes on-line data o testovaných, očkovaných, lůžkách. Ano, ten systém má určité dětské nemoci, ale kdyby úplně selhal, tak spadne a nikdo se tam nezaregistruje,“ myslí si Vojtěch.

„Já mám pětaosmdesátiletou nemocnou tetu, takže jsem si to v pátek ráno vyzkoušela, přišla mi SMS po 42 minutách, PIN jsem zadala a pak po mně systém chtěl, ať mezi ostatními najdu obrázek zebry na přechodu. Nevím, který osmdesátiletý člověk tohle úplně v pohodě zvládne,“ reaguje Němečková. Potom dle její zkušenosti systém spadl a nedostala se už ke druhému PINu, aby pro svoji tetu zarezervovala termín.

„Nerozumím tomu, proč se dělal narychlo, a zvlášť systém, proč se nevyužily zdravotní pojišťovny, které mají data a umí poslat pozvání k očkování lidem nad osmdesát,“ pokračuje Němečková. Z jejího pohledu by bylo nejjednodušší, kdyby tyto provozní věci mezi sebou vyřešily zdravotní pojišťovny a zdravotnická zařízení a senioři se nemuseli sami registrovat.

Skupinu seniorů nad osmdesát let by nechala naočkovat praktickými lékaři. „Mají v ně důvěru, nemusí chodit někam, kde to neznají. Když mají jít do očkovacího centra, tak tam nemusí ani trefit,“ vysvětluje Němečková. Podle jejích informací by ani pojišťovny nebyly proti většímu zapojení do očkování.

„Abychom udělali systém, kdy zdravotní pojišťovna bude zvát na konkrétní termín člověka na očkování, to si myslím, že by v praxi úplně nefungovalo, ale souhlasím, že musíme co nejdřív zapojit právě praktické lékaře,“ míní Vojtěch.

Pomoci by podle něj mohlo schválení vakcíny AstraZeneca, která nepotřebuje být uchovávána v extrémně nízkých teplotách, tudíž by s ní mohli praktičtí lékaři pracovat mnohem lépe. Evropská léková agentura by ji podle Vojtěcha mohla schválit už 29. ledna, což by podle něj pomohlo k akceleraci očkování.

První očkovací centrum v Brně (zdroj: ČT24)

Statistika očkovaných

Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulém týdnu několikrát během svých veřejných vystoupení aktualizoval známá data o počtu očkovaných lidí proti onemocnění covid-19. Ministerstvo zdravotnictví přitom data zveřejňuje s větším časovým odstupem, a i po Babišově kritice se snaží o postupu vakcinace informovat rychleji.

„Premiér říkal, že sám počítá vakcíny, volá ředitelům nemocnic a ptá se, kolik mají proočkováno. To ukazuje na to, že pan premiér je mikromanažer, a nevím, jestli je to v krizové situaci dobře, že se nesoustředí na tvorbu koncepce,“ kritizuje Němečková. Státní správa jí přijde v rozkladu. „Mechanismy, které by normálně fungovat měly, tak nefungují,“ doplňuje.

Znovu pak zmiňuje řešení pomocí zdravotních pojišťoven a praktických lékařů. Pokud by pojišťovny seniorům nad 80 let poslaly dopis, ať se dostaví ke svému praktickému lékaři na očkování, stejně jak se tomu děje například u prevence, bylo by na tom Česko podle Němečkové lépe.

Mohla se podle ní použít i vakcína od firem Pfizer a BioNTtech, která se sice musí uchovávat v minus 70 stupních, ale po rozmrazení vydrží pět dnů. „Není problém například každé pondělí zavézt praktickému lékaři určitý počet vakcín. Teprve když se naředí, tak je tam několik hodin, ve kterých se musí použít,“ avizuje Němečková.

Nejhorší je za námi

„Z mého pohledu bychom na rozvolnění opatření neměli spěchat, postcovidový pacient může klidně ležet dva měsíce a my je pak nemáme kam přesouvat, abychom uvolnili lůžka,“ varuje Němečková. I z její zkušenosti z nemocnice v Ostravě kapacita není nafukovací. Pořád podle ní může nastat nedostatek lůžek.

„Já si myslím, že teď nejsme ve stavu, kdy můžeme zásadně opatření rozvolňovat. Nouzový stav je jen právní rámec, myslím, že nebude jiné zbytí než prodloužit nouzový stav,“ myslí si Vojtěch. Dle něj nebylo úplně prozřetelné před Vánoci otevírat široké spektrum obchodů a služeb a znovu by se do něj nepouštěl, i když data ukazují podobné stavy.