Superhrubou mzdu budeme moci ještě prodiskutovat, řekl Hamáček v souvislosti s výdaji na zvládání pandemie

Interview ČT24: Jan Hamáček (zdroj: ČT24)

Pokud se výrazně zhorší epidemiologická situace, má Česká pošta doručit seniorům do tří dnů respirátory. Podobný slib občanům už tu přitom byl, rouška ale nepřišla. Ministrovi vnitra a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který byl hostem Interview ČT24, srovnání současného a jarního příslibu nepřijde úplně fér. Doba na začátku roku prý byla úplně jiná. Vicepremiér mluvil také o znovuzavedení nouzového stavu a o tom, zda není nevhodné rušit superhrubou mzdu, když může pandemie Českou republiku stát ještě velmi mnoho peněz.

„Teď jsme v situaci, kdy diskutujeme o dodávkách respirátorů, to je vyšší stupeň ochrany. Těch máme aktuálně na skladě ministerstva vnitra přes osm milionů. Dnes (v pondělí - pozn. red.) jsme se dohodli, že všechny ty zásoby převedeme do státních hmotných rezerv a vláda pokud rozhodne, tak všechny prostředky budou distribuovány,“ vysvětlil ministr rozdílnost nynejší situace. 

Objem objednávek činí dle Hamáčka do konce roku kolem dvaceti milionů respirátorů FFP3. Po připočtení uvedených osmi milionů, které má vnitro na skladě, to dává dohromady skoro třicet milionů. Ministr předpokládá, že ještě nějaké zásoby mají kraje a nemocnice.

Ochrání vláda i učitele?

Vláda počítala s tím, že v první várce rozdávání bude jeden respirátor na seniora. Ti je budou používat pouze v případě, když se pohybují v rizikovém prostředí.

Vláda v pondělí také pověřila ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby zjistil od pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zda by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. V Praze je v současnosti situace s výskytem koronaviru nejhorší, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžové barvě.

Do dalších regionů by nabídka respirátorů pro učitele šla v případě, že budou mít na takzvaném semaforu též oranžovou, oznámil předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Hřib sdělil, že město nabídku využije. Kolik respirátorů bude potřebovat, začal magistrát zjišťovat.

U učitelů je dle Hamáčka situace jiná než u seniorů. Pedagogové by totiž respirátory museli používat častěji, spotřebují asi jeden denně. Pokud by je vláda chtěla nechat distribuovat všem učitelům, představovalo by to milion respirátorů týdně. „To znamená, stále ještě bychom ty zásoby mohli využít, ale to už by znamenalo velký tlak,“ uvedl.

Základní pomůckou je rouška

„Žádná země na světě neplánovala a pravděpodobně ani neplánuje plošnou distribuci respirátorů pro občany. Základní ochrannou pomůckou je bavlněná rouška, ta je nejpraktičtější, dá se vyprat, vyžehlit, sterilizovat. Postupem času naskakují nové produkty, jako jsou nanoroušky, polomasky. Trh je na tom dnes podstatně lépe, ochranné pomůcky jsou dostupné,“ ujišťoval ministr.

Podle Hamáčka není v současné situaci nouzový stav rozhodně na pořadu dne, celá věc je prý zvladatelná současnými opatřeními. Změnu situace by musely zapříčinit jedině násobné nárůsty nakažených. „Krizový štáb bych já osobně uvítal minimálně jako platformu pro výměnu informací, protože to, že se scházel jednou týdně v tom velkém plénu, a každý den se scházela ta pracovní skupina, tak to nám samozřejmě umožňovalo pracovat operativněji. To je na delší debatu v rámci vlády,“ řekl Hamáček.

Pět tisíc pro seniory není podle Hamáčka zásadní zásah do rozpočtu

Ministr dále uvedl, že vláda je připravena znovu změnit legislativu, která se týká ošetřovného v případě, že by bylo nutné znovu plošně uzavřít školy. Za rozhodnutím, že důchodci dostanou pět tisíc korun, třebaže se ještě neví, kolik ve finále celá pandemie státní rozpočet bude stát, si však Hamáček stále stojí.

„Já si myslím, že pět tisíc pro seniory zásadní zásah do rozpočtu není. Celá řada programů funguje, jenom Antivirus zachránil milion pracovních míst. Co se týká superhrubé mzdy, dobře, tam jsem připraven debatu vést. My, když jsme s premiérem oznamovali dohodu na zrušení superhrubé mzdy, tak jsme řekli, že to řešení, které nabízíme, ještě projde nějakou debatou při sestavování rozpočtu na příští rok. Kdyby se ukázalo, že příští rok bude rozpočtová katastrofa, tak prostor pro diskusi určitě je,“ řekl Hamáček.

Katastrofu si představuje ministr například tak, že bude mít Česko v listopadu sto tisíc nakažených a kolabující zdravotnický systém. V takovém případě prý bude vláda řešit trochu jiné věci, než je superhrubá mzda.