Střelec z filozofické fakulty disponoval arzenálem zbraní. Česko má k jejich držení odpovídající zákony, míní politici

Události: Pravidla pro držení zbraní v Česku (zdroj: ČT24)

Útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy disponoval celým arzenálem zbraní. Politici napříč stranami se ale shodují, že Česko má k jejich držení odpovídající legislativu. Útokům osamělých střelců se podle nich dá předcházet jen velmi těžko.

Stoprocentní prevenci útoků podobných tomu, který se odehrál na filozofické fakultě, nezajistí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) žádná legislativa. K tomu se přiklánějí i další, a to nejen koaliční politici.

„Těmto útokům se velmi těžko předchází z pohledu policie a složek našeho státu, ale pevně věřím, že Česká republika i nadále bude bezpečnou zemí a tyto útoky budou naprosto ojedinělé,“ míní místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Šimon Heller (KDU-ČSL).

Také další místopředseda téhož výboru Jiří Mašek (ANO) je přesvědčený o tom, že máme velmi přísnou zbraňovou legislativu, která patří k nejlepším na světě. „Já si myslím, že na ní není co měnit, prostě takové tragické případy se ve světě stávají,“ konstatoval.

Bezpečnost škol

O situaci by se mohli poslanci z bezpečnostního výboru podle jeho šéfa Pavla Žáčka (ODS) bavit ještě do konce tohoto roku. Řešit chce i bezpečnost na vysokých školách. „Je nutné s nimi více komunikovat, nechci říct přímo na ně zvýšit tlak, aby na ochranu myslely. Nemůže projít nikdo s takovouto výzbrojí, s takovouto municí do toho objektu,“ uvedl.

Podle člena sněmovního výboru pro bezpečnost Radka Kotena (SPD) by zabezpečení škol mělo být minimálně na té úrovni, že by si tam nemohl nikdo přinést dlouhou zbraň.

„Myslím, že se dohodneme na nějakém společném standardu, který by byl uplatňován v našem vysokém školství. Nechci říkat, kolik bude kde rámů, to není něco, co bych dokázal definovat,“ konstatoval ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Bude se o tom ale podle něj intenzivně jednat. Zároveň je ministr připravený přidat peníze na tato opatření.