Správní rada vojenské pojišťovny opět odvolala ředitele Šteina

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) v pátek znovu odvolala ředitele Karla Šteina, kterého stíhá policie. Pojišťovnu dočasně povede Rostislav Zezula, který působil ve Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra. Spory o vedení zmítaly pojišťovnou několik týdnů. Současným rozhodnutím by se podle některých členů správní rady mohla situace uklidnit.

Štein je trestně stíhaný kvůli nehospodárnému nakládání s penězi. V září ho proto správní rada pojišťovny odvolala. Pro byli mimo jiné zástupci ministerstva financí a obrany, které spravuje hnutí ANO. 

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) to ale bylo v rozporu s právem. Jednání správní rady svolala v září její místopředsedkyně Lenka Poliaková, která zastupuje ministerstvo financí. Podle Němečka jí k tomu ale chybělo oprávnění. 

Nyní proto správní rada Šteinovo zářijové odvolání potvrdila a zároveň se kvůli sporům o jeho platnost znovu usnesla, že Šteina odvolává. Jednání se zúčastnilo deset z 15 členů. Pro odvolání jich bylo devět. Na jednání byli i zástupci ministerstva zdravotnictví.

Karel Štein (65) je původní profesí lékař, před nástupem do čela Vojenské zdravotní pojišťovny působil řadu let na ministerstvu vnitra. Byl mimo jiné zakladatelem a prvním ředitelem zdravotnického ústavu speciálních služeb Ministerstva vnitra ČR, kde od roku 1991 působil i jako primář. Do čela VoZP byl jmenován v červenci 2009. Štein byl loni obviněn z nehospodárného nakládání s penězi u více než dvaceti zakázek. 

Stejným způsobem rada postupovala i v případě rozhodnutí, kterým členové rady v září odvolali předsedkyni orgánu Jitku Šebkovou a na její místo zvolili Lenku Poliakovou. Místopředsedou potvrdili brigádního generála Zoltána Bubeníka. 

Zezula by měl vést pojišťovnu do doby, než bude ve výběrovém řízení vybrán nový ředitel. Konkurz na nového šéfa vyhlásila správní rada v pátek. Štein byl do čela pojišťovny jmenován v červenci 2009. Ve čtvrtek uvedl, že se do konkurzu nepřihlásí.