Spor uvnitř Pirátů: místopředseda Michálek potají stáhl volební stížnost, hrozí mu odvolání

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek musí o víkendu obhajovat svůj stranický post. Některým členům totiž vadí, že nechal potají stáhnout stížnost Pirátů na sněmovní volby, kterou měl původně řešit Nejvyšší správní soud. Sám Michálek se hájí tím, že došlo v případě stížnosti k administrativní chybě a věří, že svůj post obhájí. O jeho odvolání budou všichni členové strany hlasovat elektronicky.

O sporu uvnitř Pirátů informovaly Hospodářské noviny. Michálek se podle listu provinil proti hlavní zásadě strany, transparentnosti. Místopředseda strany v diskusi na webovém fóru Pirátů podle HN přiznal, že předsednictvo utajilo stažení návrhu ze soudu záměrně, aby nemuselo záležitost vysvětlovat médiím.

Podle Michálka byl podnět k Nejvyššímu správnímu soudu neodborný a byl na něm zfalšovaný podpis předsedy strany Ivana Bartoše.

Navíc podle něj došlo k administrativní chybě, na základě které byl odeslán návrh na neplatnost všech poslanců ve všech krajích, který neodsouhlasilo předsednictvo. Michálkovi odpůrci ale podle HN tvrdí, že o podání volební stížnosti nemuselo hlasovat celé předsednictvo: stačilo, že ho schválil jeden z jeho členů Vojtěch Pikal. Ten svůj souhlas potvrdil, byť uznal některé nedostatky v dokumentu.

Návrh na odvolání může mezi Piráty podat skupina členů strany. O odvolání Michálka bude členská základna hlasovat během víkendu on-line. Výsledek bude znám v pondělí ráno.

Michálek předpokládá, že hlasování pro něj dopadne pozitivně. Připomenul, že vedl kandidátku v Praze, kde Piráti získali 17 procent hlasů, což byl nejlepší výsledek ze všech krajů. „Myslím si, že mám celkem silný mandát i od voličů, abych svoji funkci obhájil,“ uzavřel.