Soud opět uložil Sittovi mladšímu podmínku za tunelování papírny Neograph

Soud znovu uznal Vladimíra Sittu mladšího, někdejšího obchodního ředitele papírny Neograph, vinným z tunelování firmy. Uložil mu roční podmíněný trest a dvouletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech podniků vyrábějících papír. Sitta svědčí proti lobbistovi Ivo Rittigovi v kauze předražených jízdenek Neographu pro pražský dopravní podnik a své stíhání označil za mstu lidí kolem Rittiga. Rozsudek soudu není pravomocný, Sitta se proti němu ihned odvolal.

„Soud neměl nejmenší důvod pochybovat o pravdivosti výpovědi pana obžalovaného Sitty. Pokud tedy přesto dospěl k závěru o vině, pak má na rozdíl od obhajoby jiný názor na to, zda je dané jednání trestněprávně postižitelné, či nikoliv,“ uvedl při odůvodnění rozsudku předseda senátu pražského městského soudu Alexander Sotolář.

Zároveň však soudce označil za „paradoxní a tristní“, že policie a státní zástupci zatím nedokázali předložit soudům daleko rozsáhlejší a závažnější trestnou činnost kolem Neographu, na kterou Sitta sám upozornil.

Soudce uložil Sittovi totožný trest už v roce 2015, odvolací vrchní soud ho však v únoru části obžaloby zprostil a u zbytku nařídil doplnění dokazování. Podle nejnovějšího vyjádření Sotoláře ale další provedené důkazy nepřinesly nic zásadního.

Sittu obžalovala státní zástupkyně Dagmar Máchová, která je nyní sama trestně stíhána v jiné kauze. Obžaloba tvrdí, že spáchal trestný čin, když jako obchodní ředitel Neographu jménem své společnosti Avium Partners uzavřel v roce 2010 s klienty Neographu smlouvu na zprostředkování obchodů. Podle obžaloby si tak chtěl opatřit na úkor firmy prospěch. Za Avium Partners nechal vystavit faktury za fiktivní plnění a se společnostmi se dohodl na umělém navýšení konečné ceny jejich zakázek pro Neograph, ačkoliv věděl, že s firmami obchodoval přímo.

Neographu způsobil Sitta škodu 6,5 milionu korun

Sitta to odmítá a tvrdí, že Avium Partners založil na základě iniciativy Jana Janků - spolumajitele Neographu a Rittigova pozdějšího spoluobviněného v kauze jízdenek. Na tuto argumentaci ale soudce nepřistoupil. „Ve skutečnosti nešlo o nic jiného než dorovnat plat pana obžalovaného, který byl řekněme v rámci určité daňové optimalizace snížen. Faktury ale samy o sobě co do obsahu nepochybně byly fiktivní, protože fakturované služby provedeny nebyly,“ uvedl Sotolář.

Neographu způsobil Sitta podle rozsudku škodu 6,5 milionu korun. Papírně, která se dnes jmenuje Security Paper Mill, má uhradit 650 tisíc korun. Se zbytkem nároku odkázal soud firmu do občanskoprávního řízení.

Sitta a jeho otec, bývalý generální ředitel papírny, upozornili na smlouvu mezi Neographem a dopravním podnikem a především na související poradenskou smlouvu Neographu se společností Cokeville Assets, která sídlí na Panenských ostrovech. Přes ni údajně putovaly provize z výroby jízdenek k Rittigovi. Policie kvůli tomu letos v únoru navrhla obžalovat 18 lidí včetně lobbisty.

Soudce Sotolář konstatoval už před dvěma lety při vyhlašování prvního rozsudku nad Sittou, že trestní oznámení bylo nepochybně připraveno právníky z okolí Janků a Rittiga, a připustil, že „mohlo jít o jakousi formu odplaty“.