Silvestr přinese do Čech sníh a ledovku, na Moravě přituhne

Kvetoucí stromy a rostoucí houby spálí mráz. Do České republiky totiž míří studený vzduch a oblačnost, západ Čech tak zřejmě na Silvestra pokryje slabá vrstva sněhu. Na některých místech bude sněžení doprovázené mrznoucími srážkami, meteorologové proto varují před tvorbou ledovky. Východ republiky na Nový rok čeká celodenní mráz.

Silvestrovské dopoledne by mělo oplývat jasnou až polojasnou oblohou. „V průběhu dne bude od západu oblaků přibývat, do západní poloviny Čech přijde k večeru i sněžení,“ slibuje meteorolog ČT Michal Žák. 

Teploty by se měly pohybovat v rozmezí mezi minus třemi stupni Celsia a jedním stupněm nad bodem mrazu. „Na Českomoravské vrchovině a na horách na severu bude foukat nepříjemný jihovýchodní vítr. Tam bude pocitová teplota o něco nižší,“ dodává.

Do pátečního rána by mohly v západní polovině Čech napadnout až tři centimetry sněhu, na některých místech se však mohou objevit i mrznoucí srážky se sněhem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu před ledovkou, která platí pro Karlovarský kraj od čtvrtečních 17:00 do 23:00 a pro Středočeský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj od čtvrtečních 19:00 do pátečních 3:00. 

Meteorologové varují před ledovkou (zdroj: ČT24)

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody anebo dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a mnohdy naprosto hladká.

Na Moravě a ve Slezsku bude silvestrovská noc skoro jasná a chladná, okolo pěti až sedmi stupni pod nulou a bez sněžení. Na Nový rok bude nejprve zataženo se slabým sněhem, který bude od západu ustávat. Na východě republiky lze očekávat celodenní mrazy. Zima vydrží celý víkend, sněhu ale podle meteorologů napadne jen málo, v neděli výlučně na jihozápadě republiky.