Silné bouřky udeří na východě Česka také v úterý, varuje ČHMÚ

Silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm a případně i silným větrem s krupobitím se mohou na východě Česka ojediněle objevit také v úterý. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto rozšířil své předchozí upozornění. Během pondělí hrozí silné bouřky na celém území republiky, nejsilnější mají být podle předpovědi odpoledne a večer.

Při bouřkách může místy napršet až kolem 45 milimetrů srážek a vítr může dosahovat v nárazech síly kolem 70 kilometrů v hodině. Obdobně intenzivní bouřky se vyskytnou v úterý i ve východní polovině Česka.

ČHMÚ varuje, že může přívalový déšť rozvodnit malé toky nebo zatopit níže položená místa. Nárazy větru navíc mohou lámat větve a lidé by se podle meteorologů měli mít na pozoru také před padajícími nebo létajícími předměty a před kroupami a blesky.

V neděli měli hasiči kvůli bouřkám desítky výjezdů

Silné bouřky zaměstnaly už během neděle hasiče ve Zlínském nebo Olomouckém kraji. „Bouřka zasáhla nejvíce Vsetínsko, kde máme osm událostí, na druhém místě je to okres Kroměříž s pěti výjezdy,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Hasiči zasahovali také na Zlínsku a Uherskohradišťsku. „Většinou jde o padlé stromy, v Krásném nad Bečvou na Vsetínsku do jednoho z objektů vnikla voda, takže jsme tam čerpali vodu,“ doplnil mluvčí.

Skoro tři desítky výjezdů zaznamenali také hasiči v Olomouckém kraji. Nejvíce zásahů měli na Prostějovsku a Přerovsku. Bouřky na mnoha místech doprovázel silný vítr, hasiči tak nejčastěji odstraňovali popadané stromy, ale i utržené části střech.

„Nejvíce se to týkalo okolí Plumlova a Horního Štěpánova na Prostějovsku, u každé obce jsme měli přes pět výjezdů. Šlo většinou o popadané střechy, několikrát hasiči vyjížděli i k utrženým částem střech,“ uvedla mluvčí Lucie Balážová.