Senátorku Horskou vyzve ve druhém kole pardubický primátor Charvát

Senátní duel: obvod č. 43 – Pardubice (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Pardubice postupují dosavadní senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL) a pardubický primátor Martin Charvát (ANO). Horskou podpořilo v prvním kole 39,05 procenta voličů, Charváta 34,29 procenta. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.

Voleb se zúčastnilo přibližně 41,11 procenta voličů. O hlasy usilovalo šest kandidátů. Druhé kolo senátních voleb se bude konat 30. září a 1. října 2022. Ve volbách v roce 2016 zvítězila Horská, která senátorský mandát obhajuje podruhé. Tehdy získala ve druhém kole 70,29 procenta hlasů. Druhý skončil Jaroslav Menšík (ANO).

V horní komoře Horská zasedá od roku 2010. O dva roky později se dostala do senátního vedení. Působí zároveň jako ředitelka Základní a praktické školy Svítání v Pardubicích, která poskytuje vzdělání a sociální služby dětem i dospělým s mentálním a kombinovaným postižením. Kandiduje bez politické příslušnosti za KDU-ČSL na společné kandidátce lidovců s politickým hnutím Nestraníci. 

Primátor města Pardubice Martin Charvát (ANO) je v čele východočeského města od listopadu 2014. Tentýž rok byl také zvolen jako kandidát ANO do zastupitelstva městské části Pardubice VII., krátce po zvolení se ale postu kvůli posunu do pozice primátora vzdal. V komunálních volbách 2018 byl lídrem kandidátky, která v Pardubicích zvítězila.